AktualitySamospráva

Minister Lipšic v Zlatých Moravciach

poradna

Dňa 5. januára 2012 o 15.45 hod. sa na Mestskom úrade v Zlatých Moravciach na margo posledných nepríjemných udalostí odohrávajúcich sa v našom meste, stretol primátor mesta Peter Lednár s ministrom vnútra Danielom Lipšicom.

Po stretnutí podali zúčastnené strany najnovšie informácie niekoľkým médiám z prešetrovania incidentu, ktorý sa odohral 1. januára 2012 na Robotníckej ulici v Zlatých Moravciach a o ktorom primátor Lednár informoval ministra Lipšica už vo svojom liste.

Vyjadrenie Daniela Lipšica bolo nasledovné:

„Už dnes v ranných hodinách som bol informovaný o incidente, ktorý sa odohral v Zlatých Moraviach… o tom, ako hliadky polície nezakročili razantne, nezdokumentovali priebeh celého incidentu, neriešili adekvátne útočníkov… skôr je dokonca určité podozrenie, že bol stret s jednou osobou, ktorá bola napadnutá a následne ošetrená na chirurgii a následkom čoho je aj niekoľko osôb poškodených na zdraví, aj keď nie vážne. Dnes som poveril inšpekciu vnútra preveriť konanie štátnej polície policajného zboru obvodného oddelenia, pretože si myslím, že:

za prvé – policajti hliadkovej polície sa nesmú báť fyzických stretov, sú na to, aby chránili občanov pred výtržníkmi aj za cenu fyzického stretu

za druhé – policajti musia vedieť rozlišovať útočníkov a napadnutých… ak policajt nevie rozlíšiť útočníka od napadnutého, nemá čo robiť v policajnom zbore.

Ako viete, bol som pred pár dňami v Košiciach, kde sme riešili prípad uloženia výbušniny pred miestnym Mc. Donaldom. Ale takisto ako máme príbehy úspešných policajných akcii, tak si musíme priznať aj prípady, kedy polícia nekonala tak ako by mala a nechránila občanov. Voči tomu budeme vždy vyvodzovať dôsledky. Oceňujem prístup aj Krajského riaditeľstva. Začalo sa trestné stíhanie pre prečin výtržníctva, preveruje ho aj Inšpekcia vnútra. Policajti, ktorí budú zlyhávať pri výkone služby a nebudú chrániť svojich občanov, potencionálne budú chrániť viac útočníkov, nemajú čo hľadať v policajnom zbore a s takými sa rozlúčime. Keďže inšpekcia už začala konať, predbežné závery môžeme očakávať už v priebehu budúceho týždňa, ako aj návrhy na ďalšie konanie voči policajtom, ak sa potvrdia tvrdenia.”

Stanovisko krajskej polície:

„Krajské riaditeľstvo vstúpilo do vyšetrovania tohto prípadu 3. januára, ktorého podnetom bol anonymný list s podrobným popisom udalostí. Následne nato sa začalo s preverovaním týchto skutočností s tým, že vyšetrovanie stále prebieha. Nejaké podozrenia na nedostatočné vykonávanie činností tam sú, ale v súčasnej dobe je zatiaľ ešte skoro hovoriť o konkrétnych obvineniach, ktoré sú stále predmetom vyšetrovania. Dnes sme poskytli všetky vyšetrovacie materiály Inšpekcii Ministerstva vnútra SR.“

Ľ.  Rosinská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button