AktualitySamospráva

SPRÁVA PRIMÁTORA K INCIDENTU

poradna

 

“Zákon musí platiť pre každého, nielen pre tých čo platia dane” –  povedal primátor Zlatých Moraviec Ing.Peter Lednár CSc. na margo konfliktu, ktorý sa odohral 1.1.2012 v Zlatých Moravciach. Na základe uvedenej situácie a jej nezvládnutia zo strany polície sa rozhodol poslať ministrovi vnútra JUDr. Danielovi Lipšicovi otvorený list.

[hr]

Vážený pán minister JUDr. Daniel Lipšic,

 

píšem Vám tento list ako primátor mesta Zlaté Moravce a zároveň aj ako znepokojený občan.

Dôvodom môjho znepokojenia boli udalosti, ktoré sa odohrali dňa 01.01.2012 v meste Zlaté Moravce. V skorých ranných hodinách sa totiž na Robotníckej ulici v Zlatých Moravciach stal incident, ktorý sa aj vďaka „práci“ miestnej štátnej polície stal prototypom zle zvládnutého zásahu, a ktorý zároveň prilial oheň do už aj tak napätej situácie ohľadom rómskej zatiaľ menšiny.

V skratke popíšem udalosti tak ako som bol o nich informovaný od zhrozených občanov, ktoré v konečnom dôsledku znamenali veľkú nevôľu na strane slušných občanov mesta. Na Silvestra tohto roku sa konalo viacero spoločenských akcií a jednou z nich bol bál zorganizovaný miestnou rómskou komunitou. Ako to už na akciách tohto typu býva zvykom, alkohol tiekol prúdom, všetko prebiehalo bez problémov až do chvíle keď podnapití príslušníci tejto tzv. „marginalizovanej“ skupiny začali údajne obťažovať okoloidúcich občanov. Po tom čo zábava naberala na obrátkach sa od „plesajúcich“ oddelila väčšia skupina Rómov, ktorí zhodou okolností mali pri sebe rôzne železné tyče, boxery a iné veci ktoré by sa dali určite radiť k útočným zbraniam. Vzniknutá slovná potýčka prerástla do fyzického násilia, údajne bili okoloidúcich ľudí vrátane dievčat a hrozilo, že situácia sa vymkne spod kontroly ,čo sa nakoniec aj stalo.

Na zvládnutie situácie boli privolané policajné hliadky – celkovo 4 vozy. Kompetentní príslušníci policajného zboru so strachom v očiach pozorovali rozzúrený dav Rómov a neúspešne sa ich snažili upokojiť. Nakoľko násilie neprestávalo ani v ich prítomnosti, nervozita stúpala. Slušní občania sa pochopiteľne na týchto „strážcov zákona“ oborili prečo nič nerobia, za čo sa im z ich strany údajne ušli vyhrážky a podľa niektorých informácií aj ďalšie kopance a to priamo zo strany policajtov. Možno povedať, že si príslušníci policajného zboru plnili svoju úlohu a to, že pomáhali a chránili útočníkov, ktorí terorizovali okolie. Smutnou bodkou za celým incidentom je fakt, že napriek nutnosti ošetrenia siedmych ľudí (ani jeden nebol Róm), z ktorých má jeden zlomenú lícnu kosť, policajti nikoho na mieste nelegitimovali, neprivolali posily, čím dosiahli, že páchatelia sú asi nepostihnuteľní a pokračovali vo svojej činnosti.

Záverom tohto listu Vás týmto žiadam o dôkladné vyšetrenie celého incidentu, vrátane zistenia páchateľov a vyvodenia konzekvencií voči príslušníkom štátnej polície ktorí sú tu na ochranu riadnych občanov platiacich dane z ktorých je predsa financovaná aj činnosť štátnej polície.

Verím, že zákony tejto republiky platia pre všetkých, nielen pre tých čo pracujú a platia dane. Preto zdôrazňujem, že Vás nežiadam o nič iné iba o to aby si Vaši podriadení plnili zákonom dané povinnosti bez akejkoľvek diskriminácie obyvateľstva. Nekompetentnosť a neschopnosť štátnej polície v tomto prípade presiahla únosnú mieru a obávam sa, že trpezlivosť zatiaľ väčšinového obyvateľstva už tiež dosiahla svoje hranice. Osobne som proti akejkoľvek diskriminácií a som toho názoru, že zákon musí platiť pre každého bez výnimky.

 

S úctou

Ing. Peter Lednár CSc.

primátor mesta

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button