AktualityHistória

Vystavená krása a krehkosť skla

poradna

V našom okolí sa v minulosti nachádzali tri sklárske pece a to v obciach Obyce, Velčice a Skýcov. Stali sa známe tým, že sa tam voľakedy vyrábali jedinečné sklárske výrobky. V múzeu v Zlatých Moravciach sú vystavené originály skla práve zo spomínaných troch sklárskych hút. Najviac „úlovkov“ vlastní múzeum z Obyckej sklárne, napr. pálenkovú fľašu a poháre. Na fľaši zaujme znak, ktorý bol typický pre Obyckú hutu, známu aj výrobou krásneho brúseného skla. Vo Velčiciach sa vyrábalo okrem iného aj sklo farebné, pričom vo vitrínkach môžete nájsť ukážky modrého a zeleného skla. Špeciálnym bonusom je kus sklárskej pece. Na konzumáciu alkoholu slúžili tzv. mierky, ktoré sa vyznačovali svojou typickou výškou a štíhlosťou, môžeme ich vidieť ako súčasť vzácnej expozície. Na vyfukovanie skla sa používali sklárske píšťale a jedna z nich je vystavená na obdiv všetkým návštevníkom, ktorí obľubujú krehký svet sklárskych výrobkov. Všetky výrobky sú staré cca. 150 rokov.

Víziou múzea sa stala túžba uskutočniť výstavu skla pochádzajúceho práve z týchto sklárskych hút, pretože od návštevníkov, ktorí patria medzi obdivovateľov zbierky v zlatomoraveckom múzeu, počuť, že obyvatelia Obýc, Velčíc a Skýcova sú sami vlastníkmi zaujímavých výrobkov zo skla. Múzeum chce požiadať starostov spomínaných obcí o spoluprácu súvisiacu s oslovením obyvateľov na zapožičanie zachovaných výrobkov do expozície výstavy, ktorá by trvala dva mesiace a uskutočnila by sa vo výstavných priestoroch mestského múzea. Pokiaľ by mal niekto záujem, kontaktujte priamo múzeum v Zlatých Moravciach.

-mp-

[nggallery id=205]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button