AktualityHistóriaPodujatia

150. výročie príchodu Janka Kráľa do Zlatých Moraviec

poradna

Dňa 28. februára o 14. h sa v obradnej sieni MSKŠ uskutočnila slávnostná akadémia pri príležitosti 150. výročia príchodu štúrovského básnika Janka Kráľa do nášho mesta Zlaté Moravce. Akadémia začala položením venca k pamätníku básnika v parku Janka Kráľa. Hodnotný kultúrny program pripravila Základná umelecká škola v Zlatých Moravciach. Ukážku z tvorby predniesol Peter Kereš. Nasledoval podrobný výklad o živote básnika v Zlatých Moravciach, kde žil od roku 1862 do mája roku 1876, ktorý sme si vypočuli v podaní Mariana Tomajku. Spisovateľ a rodák zo Zlatých Moraviec, profesor Jozef Leikert, nám po privítaní všetkých zúčastnených priblížil význam Janka Kráľa pre súčasnosť aj slovami: „Vážené dámy, vážení páni, je paradoxom, že Jankovi Kráľovi, najväčšiemu slovenskému básnikovi obdobia romantizmu, nevyšla počas života žiadna básnická zbierka. Svojou poetickou tvorbou sa však aj tak zaradil medzi najvýznamnejších básnikov v dejinách slovenskej literatúry. Jeho dielo presiahlo hranice národného významu a zaradilo sa do svetového kontextu.“

Po ukončení slávnostnej akadémie, pestrej na informácie a bohatej na dojmy, čakalo na účastníkov malé občerstvenie, pri ktorom si mohli naďalej vymieňať názory a postrehy na tému tvorby a života Janka Kráľa.

[nggallery id=206]

-mp-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button