AktualitySamospráva

Jedno stlačenie tlačítka pre Vašu bezpečnosť

poradna

Mesto Zlaté Moravce v spolupráci s Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky zavádza novú sociálnu službu pre seniorov – Domáce tiesňové volanie. Táto služba funguje na princípe, že zariadenie s tlačidlom nosí klient na zápästí alebo na krku a slúži v prípade potreby na odoslanie poplachového signálu a spojenie sa s dispečerom Asociácie samaritánov, ktorý posúdi stav a buď vyšle do bytu záchranárov alebo požiada o pomoc príbuzných či susedov.

Služba sa poskytuje 24 hodín denne 7 dní v týždni a môžu ju využívať najmä osamelí seniori, ktorí sa boja, že pri nečakaných situáciách by si nedokázali sami zavolať pomoc, ale aj občania, ktorí sa starajú o svojich rodičov a chodia do práce. Za pomoci domáceho tiesňového volania majú istotu, že senior si dokáže v prípade potreby sám privolať pomoc.

V rozpočte mesta na rok 2012 sú vyčlenené finančné prostriedky na zakúpenie piatich takýchto prístrojov, ktoré sa klientom zapožičiavajú. Podmienkou pre poskytovanie tejto služby je pevná linka. Jedno zariadenie stojí 280 €, zapojenie 25,90 € (tieto sumy hradí Mesto). Občan si potom mesačne platí 8,90 €.

Na žiadosť klienta je možné zaistiť zdravotné poradenstvo, ktoré funguje na princípe, že užívateľ stlačí tlačítko a spojí sa s dispečerom, ktorému oznámi svoju požiadavku, dispečer kontaktuje lekára, ktorý sa následne spojí s klientom ohľadne prejednania jeho zdravotných problémov.

Dňa 5. marca sa domáce tiesňové volanie zapojilo prvej záujemkyni zo Zlatých Moraviec Márii Havalovej. Tejto pre pani Máriu významnej udalosti sa zúčastnil aj primátor Peter Lednár, ktorý sa o celý priebeh zapojenia a fungovania systému zaujímal. Po doriešení technickej stránky si pani Mária „premiérovo“ odskúšala svoje prvé samozrejme skúšobné tiesňové volanie, ktoré prebehlo hladko a k spokojnosti klientky.

Pani Havalovej bol zdarma namontovaný aj trezor na kľúč. Zavedením takejto sociálnej služby sa znížia zdravotné a sociálne riziká a umožnia pani Márii samostatný a pohodlný život bez obáv v jej domácom prostredí.

-r-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button