Aktuality

Už len vykonať výrub stromov

poradna

V roku 2003 sa začala realizovať investičná akcia – Rekonštrukcia námestia A. Hlinku. Táto stavba však nebola do dnešného dňa skolaudovaná. Aj napriek tomu, že sa výstavba tohto projektu ukončila k 30. septembru 2003, na základe ústneho kolaudačného konania vyzval Mesto Zlaté Moravce príslušný stavebný úrad na odstránenie niekoľkých nedostatkov brániacich vydaniu tohto kolaudačného rozhodnutia.

10 dôvodov, pre ktoré kolaudácia neprebehla

• ukončiť severnú stranu námestia pozdĺž fasád budov v súlade so schválenou projektovou dokumentáciou (realizáciou došlo k zmene pohybu zásobovacích vozidiel do pásu projektovaného pre peší pohyb)

• projektovaný dopravný koridor bolo potrebné rozšíriť až po okraj mreží stromov nanovo vysadenej aleje (4 m), odsun pohybu zásobovacích vozidiel od fasád budov mal byť 1,5 m

• zabezpečiť zásobovanie obchodov na námestí len počas stanovenej hodiny na zásobovanie

• predložiť projektovú dokumentáciu skutočného realizovania verejného osvetlenia

• predložiť projektovú dokumentáciu skutočného realizovania fontány

• podať správu o odbornej prehliadke a skúške elektrickej inštalácie a prípojky fontány a predajných stánkov

• dodať protokol o skúške elektrického zariadenia rozvádzača NN

• predložiť záväzné stanovisko Regionálneho úradu verejného zdravotníctva

• predložiť záväzné stanovisko Krajského pamiatkového úradu v Nitre

Z týchto dôvodov sa v roku 2003 kolaudačné konanie prerušilo.

Námestie po ôsmych rokoch

Ubehlo 8 rokov, počas ktorých sa tento problém vôbec neriešil. Až príchodom primátora Petra Lednára na základe vykonaného auditu sa v tejto veci začalo konať okamžite.

Deväť z desiatich „závad“ bolo odstránených a jediné čo ešte chýba, je zrealizovať výrub siedmych prestárlych stromov, pretože projektová dokumentácia a stavebné povolenie bolo vydané za predpokladu, že sa vysadí náhradná výsadba, ktorá bude mať lepšie podmienky pre rast. Keďže sa celých osem rokov nekonalo a nové stromy, ktoré boli za týmto účelom vysadené si s tými starými navzájom prekážajú v raste, je potrebné zrealizovať výrub čo najskôr. A následne nato dotiahnuť vydláždenie a úpravu terénu v rámci projektovej dokumentácie, ako aj zmenu dopravného značenia koridoru pre motorové vozidlá na zásobovanie s obojstranným chodníkom, v súlade so zákonom.

Ľ. Rosinská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button