AktualityVideo

Kvetinárstvo Protea si prezrela aj nórska veľvyslankyňa

poradna

Jedným z prvých krokov skultúrnenia priestorov Župného domu v Zlatých Moravciach je aj otvorenie mestského Kvetinárstva Protea. Náznak, že Župný dom nemusí iba chátrať je teda na svete. Podľa predstáv primátora mesta Ing. Petra Lednára, CSc., sa tento dom v budúcnosti môže stať centrom kultúrneho i spoločenského diania v Zlatých Moravciach.

 Objekt však potrebuje investície na úpravy a rekonštrukcie ďalších miestností. Keďže to nebude vôbec lacná záležitosť, Mesto sa chce uchádzať o granty z Európskej únie a zaoberajú sa aj myšlienkou získania prostriedkov prostredníctvom nórskych či ďalších fondov. Podľa primátora by tu postupne mohli pribudnúť rôzne štúdia, cestovné kancelárie, mohla by tu vzniknúť aj dôstojná sobášna sieň, rôzne umelecké dielne a v nekonečnom rade by sa sem v budúcnosti mohol presťahovať aj celý Mestský úrad.

 Prvou lastovičkou budúceho využitia týchto historických priestorov je aj novootvorené kvetinárstvo. Nájdete tu všetko potrebné tak k radostným ako aj smútočným udalostiam. „Nachádza sa tu sekcia živých aj umelých kvetov. Z rezaných kvetov vieme zhotoviť rôzne slávnostné kytice, viazať ich do ikebán a rôznych dekorácií. Celé kvetinárstvo je postavené na floristike, čo znamená, že všetko budeme vyrábať priamo tu, podľa želania kupujúcich,“ prezradila nám Soňa Magátová, vedúca prevádzky.

Počas návštevy nás zaujala najmä časť s orchideami. Dozvedeli sme sa, že ich pestovanie nie vôbec také náročné, ako si myslí väčšina obyvateľstva. Je potrebné dodržať iba svetelné a vzdušné miesto a tiež vlhkosť. Potom ich už stačí iba mierne prihnojovať, aby kvietky mali dostatok živín.

Počas návštevy Zlatých Moraviec si priestory kvetinárstva s obdivom prezrela aj veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v Slovenskej republika Trine Skymoen.

-red-

[nggallery id=212]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button