Aktualityi-BusinessSamospráva

Primátor na návšteve v Bauer Gear Motor

poradna

Medzi významné firmy pôsobiace v Zlatých Moravciach nesporne patrí Bauer Gear Motor Slovakia, s.r.o.

V stredu 28. marca zavítal na oficiálne stretnutie s riaditeľom tejto spoločnosti, s Ing. Richardom Orgoníkom primátor mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc.

„Zaujímala ma aktuálna situácia v spoločnosti, najmä v súvislosti šírenia sa poplašných správ o možnom prepúšťaní, ale aj ďalších správ, ktoré hovorili o prijímaní nových pracovníkov. Napokon som sa počas vyše hodinového stretnutia s riaditeľom spoločnosti Richardom Orgoníkom dozvedel, že spoločnosť má výrobný program nastavený tak, že v súčasnosti nemusí nikoho prepúšťať, ani prijímať“ – povedal nám primátor mesta.

Taká je teda súčasnosť, ale aj predpokladaná budúcnosť spoločnosti. Tá si dokonca hľadá možnosti rozšírenia výroby do ďalších priestorov. V súčasnosti však nevie nájsť nič vhodného. So všetkou pravdepodobnosťou sa obrátia na niektorú stavebnú spoločnosť, aby im postavila výrobnú halu, ktorú by si potom Bauer Gear Motor zobral do prenájmu.

„My sa špecializujeme na výrobu elektronických prevodoviek do vozidiel, nepotrebujeme sa zaoberať výstavbou nejakej haly. Nech každý robí to čo vie, my si tú halu potom radi prenajmeme“ – dodal Orgoník.

Pokiaľ ide o koncepciu zamestnanosti, našťastie s ňou nemajú väčšie starosti. Odborníkov s praxou získali aj medzi ľuďmi, ktorí v minulosti pracovali napríklad v Calexe. Ako v mnohých odvetviach, aj tu občas zakolíše pravidelnosť objednávok. Kríza sa totiž dotkla aj automobilového priemyslu. Raz je potrebné vyrábať viac, inokedy menej. Vedenie spoločnosti sa práve z tohto dôvodu s odborármi a pracovníkmi dohodli na zavedení započítavania nadčasov s tým, že za tie pracovníkom mzdu nevyplácajú ihneď, ale nechávajú si časť ich peňazí v „zálohe“. Keď nastane istý výpadok v objednávkach, ľudia zostanú doma, ale plat dostanú normálny, akoby chodili do práce. Mzda sa im totiž dopláca z predtým nazbieraných nadčasov. „Hovoríme tomu flexikonto. Ľudí tak nemusíme prepúšťať a potom znovu s ťažkosťami hľadať a zaúčať nejakých iných. Stále máme k dispozícii tých svojich ľudí“ – ozrejmil systém fungovania osvedčeného flexikonta Richard Orgoník. Pri dlhodobom výpadku objednávok by im to samozrejme nebolo k ničomu, pretože napríklad dvojtýždňový výpadok objednávok by jednoducho nepokryli nijaké nadčasy. K takejto situácii našťastie zatiaľ neprišlo.

Akousi zábezpekou, že sa tak v blízkej budúcnosti nestane je skutočnosť, že Bear Gear Motor nedávno kúpila americká spoločnosť Altra, ktorá sa špecializuje práve na výrobu motorových prevodoviek a je v jej záujme rozšíriť svoju výrobu práve v Európe, so všetkou pravdepodobnosťou práve v Zlatých Moravciach.

-red-

[nggallery id=211]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button