AktualityPodujatia

Prestížna svetová konferencia o bezpečnosti v Zlatých Moravciach

poradna

V Zlatých Moravciach sa v sobotu 12. mája 2012 stretli najvyšší predstavitelia súkromných bezpečnostných zložiek a policajných agentúr v zastúpení viacerých krajín Európy, ale aj z USA a Južnej Afriky, aby na svojom XVII. Európskom kongrese IBSSA (International bodyguard security services association) a na svojej II. medzinárodnej konferencii o spolupráci medzi IBSSA-IPA-IAPA hovorili o bezpečnostnej situácii v mestách a štátoch v rámci strednej Európy a Európskej únie. Tým, že sa podujatie uskutočnilo v Zlatých Moravciach sa primátorovi mesta Ing. Petrovi Lednárovi, CSc. splnil jeden z jeho predvolebných sľubov, postupne zvyšovať bezpečnosť obyvateľov nielen v Zlatých Moravciach, ale aj v rámci Slovenska a ďaleko aj za jeho hranicami.

„Je to udalosť, ktorá opäť vyšle dobrú zvesť o Zlatých Moravciach do celej Európy. Je potvrdením, že nám osud bezpečnosti obyvateľov v našom meste nie je ľahostajný,“ – povedal okrem iného počas otvárania medzinárodnej konferencie o európskej spolupráci v oblasti bezpečnosti primátor mesta Peter Lednár.

Podľa slov prezidenta IBSSA prof. Georga Poppera, hlavnou témou tejto konferencie bol program priateľstva a bezpečnosti pre mestá, rodiny a deti. Najväčšou snahou organizácie je spojiť sily všetkých bezpečnostných zložiek, štátnych polícií, súkromných detektívnych kancelárií, agentúr, ostatných záchranných zložiek a tiež mestských polícii, ako aj prísť s jasnou víziou, ktorou je boj proti zločinu v každej jeho podobe.

„Iba spoločnými silami dokážeme účinne prekonávať všetky ťažkosti, aby sme potom nemuseli platiť príliš vysokú daň za to, že sme veci nedokázali robiť spoločne“ – povedal George Popper.

Vysoko si cenil tiež skutočnosť, že podujatie vďaka ústretovosti primátora Petra Lednára mohli zorganizovať v Zlatých Moravciach.

„Je to iba jeden z prvých krokov, akýsi počiatočný štart, aby sme sa priblížili k tej vytúženej méte, že sa Zlaté Moravce a nepochybne aj Slovensko a stred Európskej únie stanú bezpečným miestom pre naše rodiny a deti, pre ktoré sme povinní pripraviť podmienky k ich bezpečnému a pokojnému životu“ – reagoval primátor Zlatých Moraviec. A dodal, že ak ho predstavitelia IBSSA opäť požiadajú o zorganizovanie podobnej konferencie na pôde mesta aj v budúcnosti, určite im vyjde v ústrety.

„Pre mesto Zlaté Moravce, a nesporne aj pre celé Slovensko, ide o jednu prestížnu udalosť, ktorú si treba vážiť. Zorganizovanie takejto konferencie má nielen európsky, ale podčiarkujem, aj celosvetový rozmer. Dostať takéto podujatie do Zlatých Moraviec, mimo Bratislavu, dokonca vôbec na Slovensko, tak to si naozaj zaslúži obdiv“ – vyzdvihol zorganizovanie konferencie o celoeurópskej bezpečnostnej konferencii v Zlatých Moravciach Milan Lopašovský, honorárny konzul Juhoafrickej republiky na Slovensku.

Škála spolupráce na poli bezpečnosti obyvateľstva je mimoriadne široká a bolo by veľmi zložité vymenovať všetky jej oblasti v jednotlivých detailoch. Za jeden z najkritickejších javov v súčasnosti považujú účastníci konferencie oblasť šírenia drog. Ich poslaním je tiež potláčanie všetkých druhov kriminality, pomáhajú v oblastiach problematiky cestnej dopravy, ako aj pri organizovaní pomoci následkov prírodných katastrôf, teda vplyvov, ktoré spôsobujú vážne problémy v živote obyvateľstva nielen pri priamom ohrození ich životov ale aj majetku.

Účastníci konferencie ako spestrenie podujatia absolvovali tiež súťaž v streľbe na umelé lietajúce holuby na strelnici pri Velčiciach. Vyvrcholením slávnostného podvečerného programu bolo okrem iného udeľovanie prestížnych ocenení za prácu a mimoriadny podiel pri organizovaní podujatia, ako aj za prínos zaslúžilých členov a spolupracovníkov na poli bezpečnostnej spolupráce. Medzi ocenenými nechýbal ani gen. Ján Culka, generálny riaditeľ a veliteľ Komplexnej Záchrannej Služby Slovenska Gabčíkovo.

V rámci ďalších neformálnych stretnutí prostredníctvom zástupcov radu svätého Lazára, loboval Michal Grujbár v prospech nemocnice v Zlatých Moravciach, ktorej je riaditeľom. Je celkom možné, že v tomto zdravotníckom zariadení pribudnú ďalšie technické zariadenia na niektoré pracoviská nemocnice, ktoré takto majú jedinečnú príležitosť skvalitniť svoje služby pre občanov Zlatých Moraviec.

Konferencie sa zúčastnili krajiny:

Slovensko, Maďarsko, Slovinsko Bosna, Srbsko, Chorvátsko, Macedónsko, Čierna Hora, Rakúsko, Malta, Nemecko, Švédsko, Taliansko, Francúzsko, Južná Afrika, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Rumunsko, Lotyšsko a Spojené štáty americké

Predstavitelia významných organizácií:

IBSSA, IPA, IBSSA – international Bomb Safety Federation, EFUS – European Forum for Urban Security, Europolis Federation, IFFO – Interntional Federation of Family Organisations, CSLI – Corps St. Lazarus International, INEOA – International Narcotic enforcement Officers Association and NATEA, IBA – International Budo Academy – Security Faculty, Pro Deo State University – Security Faculty, Knights Of Malta (KMFAP), FEMERAID and FEMERAID Europe – Federation of Medical Rescue organisations či Union of the St Lazarus Order.

-red-

List pre pána primátora:

V prvom rade by som chcel v mene vedenia IBSSA a spoluorganizátorov IPA a IAPA vyjadriť vďaku Vám a Vášmu tímu a mestu za mimoriadne vrelé privítanie a za podujatie na vysokej úrovni.

Je pre nás veľkou poctou, že sa na Slovensku v meste Zlaté Moravce, na prvej konferencii takého druhu zúčastnili zástupcovia viac ako 20 medzinárodných a národných organizácií z takmer 20 krajín.

Výsledkom a zaujímavosťou konferencie je, že sa v značnej miere rozšíril okruh úradných orgánov chrániacich poriadok, pracujúcich pre bezpečnosť obcí, okruh spolupracujúcich s bezpečnostnými civilnými organizáciami, viaceré rytierske tituly, humanitárne organizácie, organizácie prvej pomoci a organizácie na odvrátenie katastrôf sa pripojili k programu „Partnership for security“ ( priateľstvo pre bezpečnosť).

Dúfame, že Vaše nádherné mesto čoskoro získa právoplatné členstvo v EFUS (European Forum For Urban Security), a tak sa v budúcnosti môže ešte účinnejšie zúčastniť na tejto konferencii vyhlásenom programe „Bezpečnosť detí, rodín a obcí“.

Prof. George Popper,

prezident IBSSA

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button