AktualityKultúra

Drevorezba Štefana Doskoča

poradna

 S tvorbou Štefana Doskoča zo Zlatna sme sa už mali možnosť stretnúť v regióne horného Požitavia na rôznych kultúrnych podujatiach, ktoré dekoratívne skrášľuje svojimi ľudovými umeleckými prácami. Patrí k rezbárom, ktorému učarovalo drevo a už dlhé roky hľadá v prírodných materiáloch ukrytú krásu, ktorú pretvára do umeleckej podoby pre radosť z vytvoreného diela.

Svojou zaujímavou rezbárskou tvorbou sa predstavil na samostatnej výstave v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, ktorej súčasťou boli Dni tvorivých dielní v dňoch 12. – 13. júna 2012. Žiakov z okolitých škôl zasvätil do tajov rezbárskeho umenia praktickými ukážkami spracovania dreva. Opísal rozmanité vlastnosti najvhodnejších materiálov na vyrezávanie umeleckých predmetov, ku ktorým patrí najmä lipa. Predstavil ďalšie často používané drevo na spracovanie, ku ktorým patrí orech, dub, čerešňa, hruška a topoľ. Ako bývalý starosta obce a zakladateľ obecného múzea v Zlatne so zbierkami protifašistického odboja, historického roľníckeho náradia a saní, ktoré používali partizáni, motivuje sa stvárňovaním makiet lietadiel a strelných zbraní používaných v 2. svetovej vojne. Je autorom makety Čierneho hradu, ktorý sa nachádza v priestoroch Obecného úradu v Zlatne. Krásu drevených výtvorov na ľudovú tému, ako sú koníky, rôzne dedinské povozy, kolovrátok, betlehem, figurálnu tvorbu a iné predmety si návštevníci múzea majú možnosť pozrieť do 30. júna 2012.

Anton Kaiser

[nggallery id=238] [hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button