AktualityŠkoly

Súťaž “Mladý elektrotechnik” na SOŠ polytechnickej v Zl. Moravciach

poradna

Dňa 5.6.2012 sa konala na SOŠ polytechnickej súťaž žiakov ôsmych ročníkov zák-ladných škôl “Mladý elektrotechnik”. Zúčastnili sa jej žiaci zo ZŠ Mojmírova v Zl. Moravciach a zo ZŠ Vráble, ktorých privítal na pôde školy riaditeľ SOŠ polytech-nickej, Ing. Ján Solčiansky. Cieľom súťaže bolo oboznámiť žiakov so základnými zručnosťami  elektrotechnika, so znalosťou počítača, číslicovej techniky a meraní elektrických obvodov. Súťažiaci pracovali vo dvojiciach. Pod vedením Ing. Vaško-vičovej najskôr preukázali základnú znalosť práce s počítačom, pričom využili aj programy Microsoft Office, e-mail a internet. V druhej časti sa potrápili s meraním základných logických obvodov a zároveň im Ing. Singer predviedol logický progra-mátor Easy. Na záver žiaci merali jednotlivé prvky jednoduchého elektrického obvodu (U – napätie, I – prúd, R – odpor), z čoho vyhotovili aj grafické závislosti, tzv. VA cha-rakteristiku. Ing. Šumná im vysvetlila Ohmov zákon, ktorý je základom elektro-technického povedomia a priebežne kontrolovala správnosť zapojenia obvodov a merania u jednotlivých súťažných dvojíc.

Po dôslednom zhodnotení súťažných úloh sa víťazom súťaže stali žiaci ZŠ Vráble – Lukáš Machata a Anton Bošanský. Na druhom mieste sa umiestnili žiaci ZŠ Mojmírova zo Zl. Moraviec – Martin Šabo a Adam Jamrich. Tretiu pozíciu obsadili tiež žiaci zo ZŠ Mojmírova zo Zl. Moraviec – Lukáš Lenčéš a Tomáš Petrík.

Žiaci si okrem hodnotných cien odniesli aj nevšedné zážitky, pretože mali možnosť si vyskúšať ovládanie rôznych druhov robotov. Do tajomstiev robotiky ich zasvätil náš úspešný žiak, Juraj Fojtík, ktorý vyhral niekoľko medzinárodných súťaží v robotike.

Ďakujeme všetkým zúčastneným, hlavne ochotným učiteľom, ktorí sprevádzali svojich žiakov a otvorili im dvere do budúcnosti. Veríme, že súťaž “Mladý elektro-technik” sa stane tradíciou SOŠ polytechnickej a zúčastní sa jej veľa nadšených žiakov, nádejných elektrotechnikov.

Prispel: Ing. Vaškovičová, SOŠ polytechnická, Zl. Moravce

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button