AktualityPodujatiaPre detiŠkoly

Najlepší odpad je ten, ktorý nikdy nevznikne

poradna

Dňa 28. júna sa žiakom prvého stupňa zo základných škôl (Robotnícka, Mojmírova, Pribinova) prezentoval projekt pod názvom „Environmentálna výchova a vzdelávanie zástupcov samospráv a občanov Slovenskej republiky v oblasti separácie komunálneho odpadu“. Jeho cieľom je podporiť separovaný zber komunálneho odpadu v samosprávach Slovenskej republiky. Projekt bol realizovaný spoločnosťou MUNTech, s.r.o. pre Združenie miest a obcí Slovenska a bol podporený z prostriedkov Environmentálneho fondu.

Deti svetom separácie komunálneho odpadu hravou formou previedla Dagmar Palovčíková, ktorá deťom starostlivo vysvetľovala, ako sa správne separuje odpad. Vďaka jej prezentácii deti zistili, čo všetko sa dá následne z neho ešte vyrobiť. Dozvedeli sa, a niektorí si len potvrdili fakt, že papier sa odhadzuje do modrých, plasty do žltých, sklo do zelených a kov do červených zberných vriec a kontajnerov. Pri zbere nápojových kompozitných obalov (VKM), sa tieto umiestňujú do zberných vriec a kontajnerov na to určených. Nezabudlo sa ani na biologicky rozložiteľný komunálny odpad, ktorý sa najlepšie spracuje kompostovaním, čo deťom nebolo cudzie. Potom, čo si školáci vypočuli súvislosti s odpadom, prišlo na rad menšie preskúšanie, deti mali správne vyseparovať predmety, ktoré sú bežnou súčasťou komunálneho odpadu domácností (papier, sklenené fľaše, PET fľaše, obaly z mlieka, kelímky alebo obaly z cukríkov). Dagmar Palovčíková spolu s kolegom Jánom Valkom na záver všetkým rozdali sladké maškrty.

Popoludní sa tím spred MSKŠ presunul do priestorov základnej školy na Mojmírovej ulici, kde sa pokračovalo v environmentálnej výchove detí – „Ježko Separko“ aj formou čítania rozprávky, súťaže a príjemnou bodkou bolo maľovanie plagátov (projektov) na tému „Zemeguľa a separácia“.Na tejto zaujímavej akcii sa zúčastnili deti zo školských klubov, ktoré ukázali svoju šikovnosť, vedomosti a záujem o ochranu životného prostredia. V rámci tohto projektu dostala škola do daru „Envirokútik“ (informačný kútik s environmentálnou tematikou zameranou na separáciu komunálneho odpadu), na ktorom je napísaný zaujímavý odkaz a my veríme, že jeho znenie „Deti, separujte s úsmevom“ sa aj do bodky naplní.

-mp-

[nggallery id=243]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button