Aktuality

Utuženie partnerstva s poľským Sierpcom

poradna

Delegácia zo Zlatých Moraviec sa v dňoch 2. a 3. júla zúčastnila konferencie k projektu „Lokálne partnerstvo s cieľom hospodárskeho rozvoja subregiónu Sierpc“.

Mesto Sierpc je dlhoročným partnerom nášho mesta. Má približne 18 tisíc obyvateľov a je sídlom okresu (poľsky – powiat) v Mazovskom kraji.

Zmluvu o podielaní sa na projekte nášho mesta uzavreli predstavitelia oboch miest koncom januára tohto roka.

Zlaté Moravce zastupovali viceprimátor Jozef Škvarenina, vedúci oddelenia cestovného ruchu a marketingu mesta Juraj Novák , právnička Mestského úradu Mária Vozárová.a vedúci oddelenia strategických činností, územného plánovania a projektov Miroslav Košút, ktorý s predstaviteľmi okresu Sierpc komunikuje dlhodobo.

Pracovníci Mesta Zlaté Moravce na konferencii „Naše mesto a región“, od demografických údajov, histórie, územného členenia informovali aj o činnosti kultúrnych inštitúcií, mestských podnikov či o sociálnych službách poskytované občanom. Samostatnou časťou bola prezentácia mesta a regiónu z pohľadu cestovného ruchu. Prezentácia mala u poľských partnerov veľmi pozitívny ohlas.

Výsledkom projektu bude strategický materiál Stratégia hospodárskeho rozvoja regiónu Sierpecko, na ktorý poľskí partneri získali dotáciu z Európskej únie.

Okrem konferencie, ktorá sa konala v malebnom prostredí skanzenu Múzea mazovskej dediny (Muzeum Wsi Mazowieckej http://mwmskansen.pl/en – je významným centrom turizmu Varšavského vojvodstva, delegácia  absolvovala prehliadku mesta Sierpc, Mestského a Okresného úradu, nemocnice, miestnej Strednej odbornej školy, novozrekonštruovaného Kultúrneho domu a aj historického mesta Płock, v ktorom okrem iného sídli najstaršia univerzita v Poľsku. Płockom zlatomoravčanov sprevádzal pán Jozef Wrzeszczynski, historik a encyklopedista, pôvodom práve z mesta Sierpc.

Partnerom oficiálnych rokovaní boli zástupca primátora mesta Sierpc Zbigniew Leszczyński, starosta okresu Sierpc Jan Laskowski a jeho zástupca Marek Gąsiorowski, ktorý delegáciu počas celého pobytu sprevádzal. To, že svet je malý potvrdzuje aj fakt, že našim zástupcom tlmočila a sprevádzala ich pani Veronika Kaminska (za slobodna Košútová), bývalá zamestnankyňa argentínskej ambasády z Varšavy, ktorá pochádza zo Zlatých Moraviec.

Do konca roku 2013 sú naplánované ďalšie stretnutia, či už v Poľsku alebo v Zlatých Moravciach, na ktorých už zúčastnia odborníci z jednotlivých oblastí.

Spoluprácu Zlatých Moraviec so Sierpcom začalo už dlhoročné partnerstvo základných umeleckých škôl oboch miest. V septembri naša ZUŠ-ka plánuje návštevu družobnej školy v Sierpci, ktorej súčasťou bude ich spoločný koncert.

-red-

[nggallery id=246]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button