Aktualityi-POST

Láska k životnému prostrediu

poradna

Žijeme v dobe, kedy vzťah človeka k prírode je veľmi dôležitý. Ľudia majú radi prírodu a obdivujú jej krásne výtvory. V mestách pred domami a bytovkami si vysádzajú kvety a snažia sa skrášliť svoje životné prostredie. Situácia znečisťovania prírody je v súčasnosti natoľko vážna, že volá po urýchlenej zmene vo vzťahu k životnému prostrediu, aby poriadok a čistota sa stali základom ekologického myslenia dnešnej vyspelej spoločnosti.

V zhone každodenného života si ani neuvedomujeme záslužnú činnosť niektorých ľudí okolo nás, milovníkov prírody, ktorí dokážu nezištne obetovať svoj voľný čas pre vytvorenie pekného životného prostredia. Príkladom takejto dobrovoľnej a príkladnej starostlivosti o veci verejné sa stala mestská časť potoka Zlatňanka v susedstve prídomových záhradiek, Domu opatrovateľskej služby a Centra voľného času. Nábrežie vodného toku je pomerne rušnou oblasťou dolnej časti mesta Zlaté Moravce, ktoré sa vyznačuje pekne upravenou okolitou prírodou s pokosenou trávou, vysadenými kvetmi a okrasnými drevinami. Nábrežie Zlatňanky je príťažlivé najmä kvetmi, medzi ktorými možno nájsť aj púpalku dvojročnú, liečivú rastlinu pochádzajúcu zo Severnej Ameriky nazývanú nočná pani alebo kvet zamilovaných, ktorá svoje krásne žlté voňavé kvety rozvíja naplno iba v noci. Tak ako v rôznych častiach okolitej prírody aj tu sa vyskytujú problémy s prejavmi vandalizmu, znečisťovania vodného toku komunálnym odpadom a nekultúrnym správaním niektorých jednotlivcov, ktorí nemajú kladný vzťah k životnému prostrediu. Napriek tomu Zlatňanka je tu udržiavanou príjemnou oblasťou mesta, ktorá priťahuje svojich návštevníkov nielen čistotou prostredia s kvitnúcimi kvetmi a peknými záhradkami ale aj nerušeným životom vodných živočíchov. Divé kačice sa tu naučili žiť v blízkosti ľudí, z ktorých najväčšiu radosť majú rodičia s deťmi. Neopakovateľným zážitkom bývajú chvíle, keď v plytkých vodách Zlatňanky možno pozorovať brodenie sa jej plachého návštevníka bociana bieleho za živočíšnou potravou. Za pekne vytvorené a udržiavané životné prostredie vodného toku patrí poďakovanie Ing. Pavlovi Šustákovi zo Zlatých Moraviec, ktorý ako záhradkár sa vo svojom voľnom čase venuje skrášľovaniu nábrežia mestskej časti Zlatňanky.

Nastal čas vrátiť sa k prírode, ochraňovať ju a zmeniť myslenie ľudí. Každý človek by si mal uvedomiť, že je súčasťou prírody, bez ktorej sa nedá žiť. Naša matka príroda nám darovala život preto, aby sme sa k nej správali s láskou a úctou.

Anton Kaiser

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button