AktualityChyzerovceKultúra

Slovenský folklór u Lupiniarov

poradna

Lupiniarska paráda – veľké Chyzerovecké slávnosti usporiadané Občianskym združením Chyzerovce dňa 11. augusta 2012.

„Chyzerovčania, ste taká správna rodina“ – slová primátora Ing. Petra  Lednára, CSc., ktorými svoj príhovor začal na najväčšej akcii v roku v rámci Chyzeroviec. Hoci je reč o mešťanoch, život a súdržnosť vo vzťahoch, ich vzájomnej pomoci a nezištnej improvizácii, pripomína (v dobrom) ešte klasický život na dedinke.

„Vždy keď prídem medzi Vás, nikdy som nepočul, že by medzi Vami boli nejaké vážne problémy. V tejto dobe je veľmi dôležité, aby ste aj mladá aj staršia generácia držali pokope a to čo nás môže zoceľovať a dávať dohromady, je práve kultúra a v tej kultúre nepoznám, ako je pán Boh nado mnou, lepšiu obec alebo mestskú časť ako sú Chyzerovce.“ – pokračoval vo svojom príhovore primátor. Všetkým poprial ten najlepší zážitok aký si dokáže každý predstaviť, aby všetci odchádzali z akcie domov plní optimizmu, oddýchli si od starostí a užili si lásky či už v rodinnom kruhu, alebo pri ostatných ľuďoch navôkol.

Hostiteľským súborom bola Chyzerovčanka. No úsmev na tvári vyčarili hosťom, účinkujúcim a všetkým zúčastneným už známe Trio Trnky a domáce detské súbory Lupienok a Street Lup.

Na tohtoročnú, v poradí už tretiu Lupiniarsku parádu prijali pozvanie a svojim či už spevom, tancom alebo svojou prítomnosťou potešili  milovníkov ľudovej hudby spevácke skupiny Kolovrátok z Prílep, Kamenec z Machuliniec, Pelúsok z Martina nad Žitavou, Sľažianka zo Sľažian, Ujlačanka z Veľkého Zálužia, Henrich Košút (hrou na fujaru), Bernát Garaj (gajdy), pani Pekárová a Pilčíková (prezentáciou prác svojich šikovných rúk), predseda NSK Doc. Milan Belica, poslanec NSK Vladimír Kľučiar a poslanci Ivan Hritz a Ivan Madola.

V priebehu akcie poslanec Jozef Tonkovič vyzdvihol tohtoročný úspech speváckych skupín Chyzerovčanky a Trniek, ktoré v tak krátkom čase dokázali vo veľkej konkurencii postúpiť v súťaži „Pod Inovcom“ z okresného do októbrového regionálneho kola.

„Povedzme si, sme niečím zvláštni? Sme niečím iní? Alebo prečo je to tak? Možno chceme dokázať, že nielen v minulosti, ale aj teraz chcú byť Chyzerovce vzorom pre ostatných, tak ako sa to len dá. Aj napriek tomu, že táto časť mesta Zlaté Moravce má najnižšiu občiansku vybavenosť vďaka malému pochopeniu Mestského zastupiteľstva. Vieme, že máme rezervy v tom takzvanom snažení, mohli sme si ešte viac pomáhať. Myslím nás všetkých a nielen čakať keď sa to urobí samé. Poprajme si navzájom veľa lásky a porozumenia, buďme my starší príkladom pre našu rednúcu mladú generáciu v čase takejto krízy, ktorú dnes zažívame a nezabúdajme ani na tých skôr narodených. Aj oni občas potrebujú pár teplých slov, aby nemali pocit zbytočnosti v tomto svete. Práve vďaka nim toto všetko máme a môžeme sa tým pýšiť.“ – zaznelo okrem iného z úst pána Tonkoviča.

Znovu Chyzerovce nesklamali a ako už býva zvykom, aj z dnešnej akcie si všetci zúčastnení odnášali jedinečné, len krásne dojmy a príjemné spomienky na pohostinnosť a priateľskosť domorodcov, v spojení so slovenským folklórom Horného požitavia, ktoré si navždy každý uchová vo svojom srdci a práve vďaka nim sa sem vždy znovu vráti.

Ľ. Rosinská

 [nggallery id=255]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button