AktualitySamospráva

Obnovenie medzinárodnej spolupráce

poradna

Dňa 10. a 11. augusta mesto Zlaté Moravce navštívila delegácia z partnerského mesta Bučovice (malebné mestečko s cca 6000 obyvateľmi neďaleko Brna). Predstavitelia samosprávy starosta Radovan Válek a jeho tajomník Karel Měřínský síce strávili v Zlatých Moravciach iba 24 hodín, ale s bohatým programom, z ktorého vzišlo viacero nápadov na užšiu spoluprácu. V piatok ich privítal viceprimátor Jozef Škvarenina Keďže Morava je známy vinohradnícky kraj, večer patril prezentácii a degustácii vín z nášho regiónu, ktoré naši hostia hodnotili veľmi pozitívne.

Vína z nášho kraja prezentoval Andrej Ondrejmiška, someliér, medzinárodný degustátor a predseda združenia Víno zo Slovenska. Zaujímavosťou je, že mesto Bučovice vlastní 100 metrovú vínnu pivnicu a vinárstvo má u nich inštitucionalizovanú formu. V budúcnosti by obe mestá spolu s ich regionálnymi vinárskymi spolkami chceli participovať na spoločnom projekte aj v tejto oblasti. V sobotu spolu s primátorom Petrom Lednárom absolvovali prehliadku Zlatých Moraviec Mestského úradu.

Starostu Váleka veľmi oslovil Župný dom s jeho rozvojový potenciál, ďalej  všetci navštívili Mauzóleum rodiny Migazziovcov a múzeum, v ktorom sa prezentovalo aj združenie Múzeum historických budov so známym modelom Nitrianskeho hradu a prijali pozvanie aj na najväčšiu víkendovú akciu – výstavu psov Orech Cup, potom zubriu oboru v Lovciach a Topoľčiansky zámok a jeho priľahlý park.

Počas pobytu vzniklo mnoho nápadov na spoločný postup vo viacerých oblastiach a tým aj možnosti získania finančných zdrojov z fondov cezhraničnej spolupráce.

-red-

[nggallery id=254]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button