Aktuality

Nefunkčné infokiosky

poradna

V meste Zlaté Moravce sa nachádzajú informačné systémy, ktoré majú slúžiť turistom pre ich lepšiu informovanosť a orientáciu v našom meste.

Projekt „INFOKIOSKY“ vznikol v roku 2007 v spolupráci VÚC a NSK. Bolo do neho zahrnutých 23 rovnakých informačných zariadení v rámci Nitrianskeho regiónu a v našom meste sa umiestnili tri z nich.

Podľa zamestnancov, ktorí pre mesto Zlaté Moravce pracovali v minulosti a tých, ktorí ešte pracujú doteraz a majú informácie týkajúce sa infokioskov, sú už pár rokov nefunkčné. Vzhľadom k tomu, že si vyžadovali neustály servis pre ich zlyhanie, správcom nebolo a nie je mesto Zlaté Moravce a do dnešného dňa sa ani nenachádzajú v súpise jeho majetku, nie je v záujme Mesta prijať avizovanú výzvu NSK o ich odkúpenie.

V budúcnosti sa uprednostnia iné informačné systémy. Na tieto účely sa v súčastnosti využíva Turisticko-informačná kancelária (TIK), Mestský úrad, informačné tabule rozmiestnené po celom meste a internetové stránky www.zlatemoravce.eu a www.zlatemoravce.info.

O svojich nových nápadoch ohľadne informovania turistov je predčasné zatiaľ hovoriť, ale svoje vízie primátor Peter Lednár má. Zatiaľ je však veľa iných oveľa prioritnejších problémov, ktoré je potrebné riešiť.

-lr-

Čo sa ukrýva za skratkou TIK?

Súčasťou mesta Zlaté Moravce je aj Turisticko – informačná kancelária (TIK) ktorú nájdete na adrese Námestie Hrdinov č. 1 (pri autobusovej stanici).

TIK je súčasťou príspevkovej organizácie Záhradnícke služby mesta, m.p., Robotnícka č. 1, Zlaté Moravce od 20. 12. 2002.

TIK slúži na propagáciu mesta Zlaté Moravce v oblasti historickej, kultúrnej i turistickej.

– bezplatne poskytuje služby klientom v oblasti cestovného ruchu

– zabezpečuje zber údajov o cestovnom ruchu v meste Zlaté Moravce, okrese, kraji

– podáva informácie o možnostiach dopravného spojenia v meste a mimo mesta a o optimálnych cestovných spojeniach a trasách

– zaujímavostiach okolitej prírody (lesy, chránené územia, fauna, flóra, arboréta, parky, náučné chodníky a pod.)

– kultúrnych zaujímavostiach , súťaže, výstavy, folklórne predstavenia, o kultúrnych pamiatkach, ľudovej architektúre, sakrálnych pamiatkach, zámky, kaštiele, hrady, pamätníky

– informácie o ubytovacích zariadeniach

– informácie o stravovacích zariadeniach

– podáva informácie o športovo – rekreačných zariadeniach, ihriskách, kúpaliskách, plavárniach, bazénoch, fitness centrách, zimných štadiónoch, jazdiarňach

– informácie o cyklotrasách, lyžiarske trasy, turistické chodníky

– informácie o kultúrno – spoločenských zariadeniach, múzeách, knižniciach, kinách, galériách, výstavných miestnostiach

– informácie o príležitostných podujatiach, športovo – kultúrnych, turistických akciách, jarmokoch, kongresoch, slávnostiach, bohoslužbách a iné požiadavky zo strany klientov

Okrem podávania informácií rôzneho zamerania zabezpečuje predaj suvenírov (pamätné mince, vázičky z keramiky s erbom mesta), publikácií, brožúr, máp, spomienkových predmetov, pohľadníc, ľudovo – umeleckých výrobkov. Podieľa sa na organizácii rôznych kultúrno – spoločenských akcií v spolupráci s Mestom, MSKŠ ako aj Ponitrianskym múzeom, VÚC, Krajským pamiatkovým úradom.

Otváracia doba je pondelok až piatok od 7.30 – 11.30, 12.00 – 16.00 h.

-red-

[hr]
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button