AktualitySamospráva

SPOLUPRÁCA MESTA ZLATÉ MORAVCE – OBČAN … “OBJASNENIE!”

poradna

V siedmom čísle Tekovských novín, ktoré vyšli v júli 2012, po schválení Mestským zastupiteľstvom, Mesto Zlaté Moravce vyzvalo obyvateľov mesta na usporiadanie svojich vlastníckych vzťahov možnosťou zlegalizovania stavieb, ktoré boli postavené bez príslušných povolení, pričom takéto dodatočné zlegalizovanie by bolo s prihliadnutím na záujem mesta a dobrovoľné konanie obyvateľov dôvodom na zníženie pokuty za porušenie stavebného zákona.

Z dôvodu rôznych dezinterpretácií a nesprávneho pochopenia zverejneného oznamu uvádzame, že táto možnosť sa týka predovšetkým jednoduchých stavieb (t.j. najmä stavieb, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 300 m2), drobných stavieb, prístavieb, dostavieb – napríklad garáží, chatiek, kôlní, letných kuchýň, rôznych prístreškov, stavieb na chov zvierat a pod.

Čo sa týka uloženia pokút uvádzame, že stavebný úrad v žiadnom prípade nemôže od uloženia sankcie upustiť. Avšak je možné, aby stavebný úrad pokutu znížil až na najspodnejšiu hranicu zákonnej sadzby, t.j. aby uložil pokutu už od 1 €, s prihliadnutím na všetky okolnosti spáchania priestupku, resp. správneho deliktu.

Uvedeným spôsobom nebude možné legalizovať stavby veľkého rozsahu, ako aj stavby, ktorých legalizovanie by bolo v rozpore s verejným záujmom. Každý jednotlivý prípad bude príslušný stavebný úrad posudzovať osobitne.

Informácie o tom, že v Zlatých Moravciach bude možné „zlegalizovať všetky čierne stavby za euro“ alebo bez akejkoľvek sankcie, sa nezakladajú na pravde a ani nemajú oporu vo zverejnenej výzve ani v zákone.

 

V Zlatých Moravciach dňa 15. 8. 2012

Ing. Peter Lednár, CSc., primátor mesta

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button