AktualitySamospráva

Vážim si dôveru ľudí a som hrdý na to, že som primátor mesta Zlaté Moravce

poradna

Vážení spoluobčania, priatelia!

Považujem za zodpovedné opomenúť zopár veci týkajúcich sa zasadnutia Mestského zastupiteľstva z piatka 24. augusta 2012 minulého týždňa.

Úvodom Vám ďakujem za stovky reakcií, podnetov, správ a prianí v tejto tak náročnej a zodpovednej práci, ktorú robím veľmi rád pre Vás všetkých, ktorí ste mi dali dôveru a samozrejme rovnako pre Vás všetkých ostatných. Je pre mňa veľkou cťou a zároveň podporou, keď vidím, aké množstvo ľudí zaujíma život v našom meste. Tešia sa zo zmien a množstva vykonanej práce spoločným úsilím. Predovšetkým Vám patrí moje obrovské ďakujem.

No a teraz zopár slov k zastupiteľstvu. V prvom rade by som chcel upozorniť na neskorý príchod poslancov, nakoľko sme začali s opozdením a naši diváci priameho prenosu cez internet www.zlatemoravce.info museli dlhšie čakať. Ale k veci… – Je veľmi smutné, ak verejno-právna televízia informuje zavádzajúco a jednostranne, pretože je platená z našich daní. My očakávame objektívne informácie a rozhodol som sa obrátiť na generálne riaditeľstvo. V každom prípade si dovolím pripojiť krátky, necenzurovaný záznam zo spomínaného zasadnutia Mestského zastupiteľstva, na ktorom som bol prítomný takmer dve hodiny z troch, z celkového jeho trvania. Preto je absurdné hovoriť o nejakom mojom úteku (ako to nazvala redaktorka televízie). Po čase nevyhnutnom na objasnenie pripravených bodov som jasne vysvetlil, prečo musím dnešné „mimoriadne“ zvolané zasadnutie opustiť. Vyše pol hodiny čítala a bližšie vysvetľovala JUDr. Mária Vozárová rokovací poriadok, ktorého sa týkali viaceré body programu. Nepochybne a bohužiaľ veľké množstvo poslancov asi neovláda základné veci, aj napriek viacročnému pôsobeniu v poslaneckých radoch. Predpokladám, že aj na základe týchto skutočnosti a nie nevôli poslancov pracovať pre občanov, dochádza k nedorozumeniam (možno nečinnosti a neschopnosti). Myslím si, že aj z tohto dôvodu poslanci pripravili program v nevedomosti, že záverečný účet 2011 schválili práve oni a všetky výdavky a plány mesta schvaľujú tiež oni. Práve týchto 19 poslancov vedie toto mesto, je zodpovedné za rozvoj či jeho úpadok a s odstupom času sa kľudne poniektorí pýtajú, čo to robíme?! Nuž len to, čo mestu sami odsúhlasia. Sú vytvorené komisie, obvody, kde sedávajú (niekedy aj nie) a ktoré sú samozrejme platené. A podobných vecí je tu ešte veľa.

Vzhľadom na môj ďalší program, ktorý podriaďujem na sto percent nášmu mestu (ďakujem mojej rodine za podporu a pomoc v čase, keď ho pre pracovné povinnosti nemôžem tráviť s nimi, so svojimi deťmi a vnúčatami, ktoré milujem), som sa ospravedlnil na kamery médiám aj poslancom za môj predčasný odchod kvôli rokovaniu s ďalším potenciálnym investorom z Česka. Toto však asi zabudli dať do zostrihu. Verím, že takéto neúmyselné poškodzovanie dobrého mena mesta Zlaté Moravce nijako neovplyvní príchod investorov do našej „hladovej doliny“. Pre mňa ako štatutára je najdôležitejšie, aby bolo mesto Zlaté Moravce vyfarbené v čo najkrajších farbách. Ak sa ale budeme očierňovať zvnútra, a na naše mesto sa bude sypať to zlé práve od samotných zástupcov vedenia, nikdy sa nič z mojich plánov nepodarí dotiahnuť do konca. Naozaj sa zo všetkých síl snažím robiť všetko, čo je v mojich silách.

Viem, čo ľudí najviac trápi a z čoho pramení nespokojnosť väčšiny. V Zlatých Moravciach sa už celé roky nestavali byty a rovnako ľuďom chýba práca, pracovné príležitosti a zvýšenie ich životnej úrovne. Poslanci poukázali na investičné akcie a moje vraj zatiaľ nezdarené plány a sľuby. Ale veď sa ich aj nespočetne veľa plní a neporiadok v meste, ktorý som zdedil, sa stále viac a viac upratuje. Zamestnanci, či už Mestského úradu, alebo mestských podnikov, pracujú zodpovedne veľmi veľakrát doslova 24 hodín denne, čo si nadovšetko vážim. O to viac mi príde ľúto, ak je ich niekoľkotýždňová až mesačná práca ohodnotená poslancami štýlom „zmietnutia zo stola“. Trápi ma prístup väčšiny poslancov, ktorí nevidia do chodu Mestského úradu, lebo nechcú a ani netušia, koľko času a energie všetko stojí a k svojmu mandátu pristupujú so štýlom pátrania po „zlom“ a s neskutočnou nedôverou. Konštruktívne návrhy by so sebou priniesli určite viac osohu. Inak je to len plytvanie časom, energiou. Nezazlievam im to. Všetko to pramení z minulosti, pretože väčšina z nich je tam viac volebných období.

Ako primátor tohto mesta budem naďalej robiť všetko pre občanov a ľudí nášho okolia, čo najviac sa mi bude dať. Určite nesklamem tisícky ľudí a nenechám sa zastrašiť a nijako tlačiť skupinkami do kúta, aby som nemohol urobiť veci, ktoré som sľúbil.

Zodpovedne pomáham v rámci svojich možností všetkým, ktorí sa s dôverou na mňa obrátia. Ak sa riešia pár-ročné veľké problémy, ktoré sú následkom minulosti a za ktorých vznik nie som zodpovedný, snažím sa ich riešiť k spokojnosti všetkých zainteresovaných strán. Uvedomujem si, že vždy budú aj spokojní, aj nespokojní ľudia a niekomu sa vyhovie viac a niekomu menej. Koľko ľudí, toľko názorov, no podstatné je, aby moje rozhodnutia boli osožné hlavne z dlhodobého hľadiska a prispôsobené väčšine.

Ak niekto pochybuje o mojich krokoch, prípadne si myslí, že konám vo svoj vlastný prospech a úžitok, mýli sa. Ale na hľadanie pravdy našťastie ešte stále existujú inštitúcie, ktoré o nej rozhodnú. Pravda nikdy nebude pravdou a klamstvo klamstvom, ak ju verejne vyhlási pár zaujatých a zmanipulovaných ľudí. Za všetkých ľudí vravia skutky… väčšinou tie dobré. Nebojím sa, pretože vďačných ľudí, ktorým som pomohol, je veľa.

Vám, deviati nedôverčiví poslanci, prajem láskavejší a zodpovednejší prístup k verejnosti svojimi dobrými skutkami, svojou prezentáciou sa na akciách, aby ľudia poznali aj Vás a viac sa na Vás aj so svojimi problémami, aspoň v rámci svojho obvodu, obracali. Už teraz sa teším, ako mi ich podáte a ako ich spoločne vyriešime.

Priatelia, občania, mamy, otcovia, deti a vnúčatá Zlatých Moraviec, prajem Vám krásne dni a spokojný život v našom mestečku, aj keď je niekedy zložitejší. S láskavým a priateľským prístupom v medziľudským vzťahoch sa vždy žije ľahšie.

Váš Peter Lednár.

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button