AktualityPodujatia

Návrat k ORECH CUP-u 2012

poradna

Všetkým, ktorí psíkom pomohli a naďalej pomáhajú, patrí obrovská vďaka!

Navštívte počas Zlatomoraveckého jarmoku 2012 stánok Občianskeho združenia Orech cup (pred Poštou), v ktorom bude možnosť v prípade záujmu aj takouto formou útulkovým orieškom znovu prispieť!

V dňoch 11. – 12. augusta sa konal na Mestskom štadióne druhý ročník Orech Cupu, súťaže psov bez preukázania pôvodu rasy. Prvotná myšlienka zrodu tejto veľkolepej akcie, dnes už povýšenej na profesionálnu úroveň medzinárodných súťaží psov, vznikla za účelom podpory životnej úrovne psíkov miestneho útulku. Tento ročník, vyšperkovaný o známe slovenské celebrity a hodnotné ceny, sa dostal do povedomia ľudí celého Slovenska, o čom svedčí bohatá účasť vyše dvetisíc ľudí, nielen uchádzačov o ocenenia v rôznych súťažných kategóriách, ale aj celková účasť majiteľov štvornohých priateľov alebo zvedavcov, ktorí sú len ich milovníkmi.

Úvodná reč podujatia patrila primátorovi Petrovi Lednárovi, v ktorej okrem privítania návštevníkov, súťažiacich a hostí, priania pekných zážitkov, vypnutia a relaxu, skonštatoval: „Som šťastný, že sem prišli práve takíto ľudia ako vy, pretože ľudia, ktorí majú radi zvieratá, sú dobrí.“

Jeden z hlavných organizátorov Jozef Mravík privítal na domácej pôde moderátorku Fun rádia Adelu Banášovú, Janku Hospodárovú, dobre známu tvár z televíznej obrazovky, ktorá je s výstavou orieškov spätá vďaka účasti na jej prvom ročníku. Privítal aj expremiérku Ivetu Radičovú a zároveň poďakoval za jej návštevu, ktorou nás nemalou mierou poctila, ako aj profesionálna modelka Miška Gašparovičová a hlavná rozhodkyňa (jedna z najlepších v Európe) Gabika Litarčíková.

Malá spoveď veľkých slovenských celebrít

Pani Radičová sa podobných akcií zúčastňuje už celé roky. Na otázku, ako sa jej pozdáva táto, nám s vtipne odpovedala: „Akcia je úžasná, najväčšiu radosť, ako som mala možnosť vidieť, majú najprv deti, potom psíkovia a my dospelí uvažujeme, do ktorej kategórie sa zaradiť. Vzdala som kategóriu IQ pre istotu, aby neskúšali aj mňa. Pravdou je, že „havinovia“ sú zlatí a tým, že je to spojené aj na pomoc útulku, je to naozaj úžasná akcia.“ O Ivete Radičovej je známe, že ešte predtým, ako pôsobila v politických funkciách, pomáhala rôznym charitatívnym organizáciám, hlavne v pomoci deťom: „Áno a sama mám inštitúciu, ktorá pomáha deťom a ja tvrdím, že mám vyše sto detí a som na to naozaj pyšná, lebo sú mnohé úspešné a zlaté a samozrejme sú popri tom aj títo štvornohí. Oskara, moju veľkú hviezdu, mám z útulku, z akcie Slobody zvierat a on si ma vybral sám.“

O odľahčenejšie a o to vtipnejšie rozhovory v rámci moderovania sa postarala Adelka Banášová. Aký má názor na takéto akcie ona a ako sa jej páčilo u nás? „Tak, nedá sa povedať názor všeobecne, každá akcia je iná. Z tej dnešnej mám veľmi dobrý pocit, škoda, že trochu pršalo, ale inak tu je „sranda“, lebo je tu taký zvláštny pozitívny chaos, pretože je tu veľmi veľa psov a myslím, že ten môj na takomto mieste ani nikdy nebol a ja teda tiež nie.“ Plánuje ešte okrem svojej sučky Minie nejaké domáce zvieratko? „Minie sa mi dostala do života neplánovane, takže ani ju som neplánovala, ale keby mala malé, určite by som si jedno z nich nechala.“

S Jankou Hospodárovou sme sa pri tejto príležitosti videli už druhýkrát. Zaujímalo nás, ako hodnotí oba ročníky, respektíve, či v nich vidí nejaký rozdiel: „Ťažko povedať, mne sa páčil aj ten prvý ročník, pretože bol plný nadšenia, plný entuziazmu a ja nevidím nejaký obrovský rozdiel medzi nimi. Samozrejme, že po tom prvom sa vychytajú chybičky krásy a že ten druhý je vždy o niečo lepší a dokonalejší, ale mne sa páči už len ten samotný fakt, že sa to vôbec deje, že to vôbec vzniklo a že to pokračuje.“ Janka je okrem iného veľkou milovníčkou domácich zvierat a nie je tajomstvom, že je majiteľkou viacerých. Pribudlo jej v priebehu roka, odkedy sme sa nevideli, ďalšie? „Našťastie nie, lebo už je ich tam pribudnutých dosť, takže som stále pri tom starom počte… tri mačičky, jeden psík, jeden papagáj a jeden koník.“ A čo jej Štefi? „Na Štefinku som veľmi hrdá, lebo sa stala výherkyňou IQ testu a možnože, keby som sa nerozhodla odstúpiť zo súťaže krásy, že by sme obsadili jednu z prvých priečok.“- dodala nakoniec s úsmevom Janka.

Celkový víťaz – sučka Maja

Pauzy medzi jednotlivými súťažnými disciplínami vypĺňali rôzne kultúrno – zábavné vystúpenia šikovných „havkáčov“, ktorí sa predviedli v celej paráde, či už v športových disciplínach, v tanečných kreáciách alebo v strážení, obrane a pomoci pri policajných a záchranárskych zásahoch.

Zo všetkých súťažiacich a vystavovaných 278 psíkov, získala najvyššie ocenenie 2,5-ročná sučka Maja z Levického útulku a tým sa stala celkovým víťazom Orech Cupu 2012.

Počas týchto dvoch dní bolo na mieste vystavovaných aj 17 zlatomoraveckých útulkáčov s možnosťou ich okamžitej adopcie. Svoj ozajstný domov v rodinách tak našli štyria z nich.

Psík z útulku je najlepším priateľom

Okrem Jožka Mravíka, Mesta Zlaté Moravce, účinkujúcich, hostí, spokojných majiteľov ocenených, či neocenených psíkov, všetkých návštevníkov a mnohých sponzorov, patrí obrovské poďakovanie aj dvom ďalším hlavným organizátorkám, bez ktorých by akcia nikdy nevznikla – Barborke Ostatníkovej a Katke Rumankovej.

„Myslím si, že účasť bola vynikajúca, počasie nám nakoniec vyšlo, nedošlo k žiadnemu úrazu a preto môžeme byť spokojné,“ – pozitívne hodnotí tento ročník Barborka a Katka spokojne dodáva: „Za tento ročník máme pre psíkov 2500 €,“ – a toto všetko vraví samé za seba.

Prečo celá táto akcia vlastne vznikla, nám Barborka ďalej vysvetlila:

„Ľudia majú väčšinou strach adoptovať si psíka z útulku, veľa z nich si myslí, že sú to tie najhoršie psy na svete, ale práve opak je pravdou. Sú to psíky nesmierne vďačné, dokážu dať veľmi veľa lásky, sú vycvičené a naozaj platí, ako ja vravím, že ak si niekto raz zoberie psíka z útulku, viac iného nikdy nebude chcieť. Dúfam, že sa nám ich touto akciou podarilo spropagovať a dať ich do povedomia ľudí natoľko, aby pred kúpou svojho rodinného miláčika pouvažovali o preplnených útulkoch. Samozrejme, chcem poďakovať hlavne za prácu ľuďom v zákulisí, ktorí to robili nezištne a s veľkou láskou pre psíkov v útulku. Myslím si, že každý jeden človek, ktorý je zdravý a šťastný, by to mal Bohu splácať a preto dúfam, že my sme to takouto formou pomoci aspoň sčasti splatili.“

Dobrý skutok sa niekedy „vďaka“ neprajníkom dá otočiť úplne iným smerom, no v žiadnom prípade to netreba vzdať, ani meniť presvedčenie o správnej veci kvôli politike

Menšie čierne mračno sa podarilo nad celú túto udalosť vniesť redaktorke nemenovaného celoslovenského týždenníka. V zozname všetkých sponzorov, ktoré podujatie podporili, sa nachádzalo zákonne registrované občianske združenie, ktoré sa svojou činnosťou zaradilo v rámci posledných volieb do NR SR medzi politicky aktívne. To bolo do veľkej miery mediálne vytýkané zúčastneným celebritám. Podujatie sa tak vykreslilo z horšej stránky a podstata akcie sa kvôli spolitizovaniu minula svojmu cieľu.

Spomenuté združenie venovalo podľa vyjadrenia bulvárnej redaktorky„iba“ 100 €, ktoré vraj nestálo za politický škandál. O politický škandál sa však paradoxne postarala práve iba ona. Postoj hlavného zástupcu dotknutej strany bol však jednoznačný… aj naďalej bude podporovať podobné akcie a aj nadchádzajúci ročník Orech Cupu bez nároku na reklamu, lebo nie je a nikdy nebolo ich úmyslom sa za každú cenu takýmto spôsobom zviditeľňovať. Postoj organizátoriek je podobný… nikdy nedopustia, aby sa za dobrý skutok nemohli zavďačiť aspoň zverejnením loga sponzora, nech je to ktokoľvek.

Skôr ako nabudúce poškodí spomínané tlačové médium dobré renomé súťaže na medzinárodnej úrovni, by viac pomohlo svojím sponzorským finančným príspevkom alebo aspoň pozitívnym článkom informujúcim o skvelej akcii, ktorej zmyslom bolo pomôcť, čo sa s istotou aj podarilo.

Čo je pre psíkov v útulku 100 €?

Štyri vrecia 15 kg granúl – pre jedného stredne veľkého psa je to dávka na 6 mesiacov, alebo vakcinácia pre jedného psa na 10 rokov, alebo odčervovacie tablety na 100 kg, alebo je to 50 ks po 200 kg psích konzerv.

V mene útulku všetkým ĎAKUJEME!

[hr]
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button