AktualityKultúra

Výstava obrazov Fredderiky Rose

poradna

 

Známa profesionálna výtvarníčka Oľga Grečnárová – Rafajová zo Zlatých Moraviec, ktorá sa svojou umeleckou tvorbu prezentuje doma a v zahraničí pod pseudonymom Fredderika Rose, otvorila začiatkom októbra 2012 v priestoroch Pizzerie Luno v Zlatých Moravciach malú galériu výtvarnej tvorby.

Vo svojej umeleckej tvorbe sa snažím poukázať na medziľudské vzťahy, vnášať do nich lásku a pokoj. Maliarskou a literárnou tvorbou túžim pretvárať myseľ spoločnosti a ponímať ľudské hodnoty. Rozdávať svojimi dielami, hoci len v akomsi snení, lásku, dobro, pochopenie i  odpustenie. Avšak snáď iba plachou mysľou autora, ktorý svojimi túžbami sní po lepšom živote v dnešnom rozporuplnom svete.

Fredderika Rose je členkou Slovenskej výtvarnej únie v Bratislave, Zväzu výtvarných umelcov Západného Slovenska od roku 1995 a patrí už viac ako tri desaťročia medzi známe osobnosti zlatomoraveckého výtvarníctva, ktoré majú priaznivú odozvu medzi milovníkmi výtvarného umenia.

Ako profesionálna výtvarníčka sa zúčastňuje každej umeleckej aktivity ZVUZS a pravidelne výstav Západoslovenského múzea v Trnave. Rada spomína na mnohé autorské a kolektívne výstavy. Svoju výtvarnú tvorbu prezentovala v Dunajskej Strede v Žitnoostrovnom múzeu, roku 1997 v Slovenskom rozhlase Bratislava a roku 1998 v Galérii Bašta – Komárno. V Kultúrnom stredisku – Zlaté Moravce sa predstavila roku 2000 na autorskej výstave a o rok neskôr prezentovala svoju výtvarnú tvorbu v rozhlase REGINA. Výtvarného sympózia v Bošáci sa zúčastnila roku 2002. Ďalšiu autorskú výstavu usporiadala na OÚ v Zlatých Moravciach roku 2003. Po menšej prestávke sa roku 2007 predstavila prierezom tvorby na samostatnej výstave v Zámku Topoľčianky a v rokoch 2009 – 2010 opäť v priestoroch Zámku na jubilejnej výstave. V rokoch  2010 – 2012 usporiadala stálu expozíciu výtvarnej tvorby v Uni Café Nitra. K významnejším výtvarným aktivitám patrila účasť na medzinárodnej súťaži výtvarnej tvorby na Arte Lagúna v Benátkach roku 2011, ktorá jej priniesla nemalý úspech, keď sa svojimi dvoma dielami dostala medzi najúspešnejších autorov súťaže. Rok 2012 autorke priniesol ďalší úspech zúčastnením sa súťažného festivalu výtvarného umenia PREMIO INTERNATIONALE D´ ARTE  San Crispino v Porto Sant´ Elpidio, konaného pod záštitou talianskeho prezidenta, kde získala významné ocenenie – špeciálnu cenu poroty GIOVANI EMERGENTI.

V bohatej kolekcii väčšinou veľkoformátových olejov, akrylov a pastelov, autorka prezentuje svoju doterajšiu abstraktnú tvorbu zátiší a figurálne portréty, medzi ktorými nechýba ani krajinkárska tematika. Rada stvárňuje kone, ktoré pre ňu znamenajú, pokoj, lásku, dobrotu, pružnosť a istotu. Jedného z nich nájdeme aj v Pizzerii Luno, ktorý minulý rok na výstave Slovenskej výtvarnej únie v Bratislave získal priaznivé hodnotenie.

      Anton Kaiser

[nggallery id=301]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button