AktualityPoslanciPrílepy

Z 20. zasadnutia Mestského zastupiteľstva

poradna

V Kultúrnom dome Prílepy sa 8.novembra konalo 20. zasadnutie Mestského zastupiteľstva. Poradu otvoril primátor Peter Lednár a rovnako všetkých privítal dlhoročný poslanec za túto prímestskú časť Zlatých Moraviec Ivan Hritz.

Keďže sa Mestské zastupiteľstvo v tejto mestskej časti konalo historicky po prvý krát, občania sa zišli v hojnom počte, aby upozornili všetkých poslancov na svoje problémy. Bod “Vystúpenie občanov” sa na ich dožadovanie a procedurálny návrh posunul z konca približne do stredu priebehu rokovania a tak bolo zrejmé, že menšia komunita sa viacej zaujíma o dianie vo svojom okolí. Hlavnými príspevkami Prílepčanov boli obavy o zrušenie materskej škôlky, ktoré sa objavili v prerokovávaných materiáloch, ako možné šetrenie financií do mestského rozpočtu pre budúci rok. Vedenie mesta v konečnom dôsledku prisľúbilo, že škôlka sa v Prílepoch rušiť nebude.
Zastupiteľstvo schválilo zámer a výstavbu bytového domu Štvorlístok, financovaním zo Štátneho fondu rozvoja bývania dotáciou a 1% úverom v pomere 30:70.

Poslanci po dlhej rozprave opätovne neschválili úver na financovanie investičných akcii v meste. V diskusii zazneli názory za aj proti. Medzi hlavné argumenty patrili na jednej strane obavy z neschopnosti mesta splácať tento úver, tzv. nenávratnosť peňazí realizáciou chodníkov a ciest a obavy zo slabej kontroly použitia investícii zo strany poslancov. Na druhej strane bola vysvetľovaná schopnosť splácania a rôzne výhody prevzatia úveru.
Zastupiteľstvo schválilo zvýšenie poplatkov pre zarábajúcich žiakov v Základnej umeleckej škole, rôzne úpravy – zvýšenie aj zníženie miestnych daní a poplatkov, 7,5% zvýšenie dane z nehnuteľnosti, zvýšenie poplatkov za smeti zo 16 na 17 € ročne za obyvateľa, ktoré ale skutočne neodráža zvýšenie nákladov na zber a likvidáciu odpadov, pretože podľa prepočtov by malo byť až vo výške 26 €.
Občania Prílep sa ďalej dotazovali vedenia mesta s problematikou legálnosti výstavby firmy PKP Transport a zrušenie ihriska. Šéf stavebného úradu Ing. Jedľovský uviedol, že celá táto kauza sa prešetruje a pokiaľ nebudú predložené všetky náležitosti v zmysle stavebného zákona, tak sa nariadi odstránenie stavby. Ak sa doložia, stavba sa dodatočne povolí. Poslanec Hritz potvrdil, že pozemky pod ihriskom predali súkromné osoby a nebola možnosť im v tom zabrániť, pretože pán podnikateľ dal takú ponuku, ktorú každý rád akceptoval a keďže väčšina z nich nebýva v Prílepoch, nezáleží im na tom, či v Prílepoch bude nejaké ihrisko. Ďalej uviedol, že podnikateľ má veľký záujem a rozhodujúcou mierou chce prispieť na vybudovanie multifunkčného ihriska na ploche bývalej Broďárne a je ochotný vstúpiť s Mestským úradom do jednania a spolufinancovať a vykonávať všetky zemné práce a podobne.
Rokovalo sa aj o spôsobe predaja niektorých nehnuteľnosti v majetku mesta. Zastupiteľstvo schválilo ponuku na predaj budovu bývalého skladu zeleniny na Sládkovičovej, ponuku na predaj areálu autoservisu na Viničnej a neschválilo ponúknuť na predaj bývalú budovu MNV (neskôr rehabilitácie na Bernolákovej ul.).
Zasadnutie MsZ končilo v neskorších večerných hodinách, približne o 21.45h.

-red-

[hr]

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button