AktualityKultúraVideo

Basa pochovaná, no radosť a úsmev pretrváva

poradna

Spev, hudba, smiech i plač boli sprievodnými prejavmi zúčastnených a účinkujúcich na Fašiangových slávnostiach usporiadaných dňa 10. februára 2013 Mestom Zlaté Moravce.

O svoju šikovnosť, nápaditosť, lásku k slovenským zvykom a slovenskému folklóru sa prišli s prítomnými podeliť tri ľudové súbory Zlatňanka, Inovec a Chyzerovčanka.

Členov jednotlivých súborov a všetkých ľudí dnes spájali nielen rovnaké záujmy a radosť z uchovávania a pripomenutia si ľudových tradícií, ale predovšetkým umenie, do ktorého všetci vložili kus svojho srdca.

Kultúrny program spestril folklórny súbor Zlatňanka pod vedením manželov Hruškových a ponúkol hravé prezentácie ľudových piesní a tancov očami detí.

Fašiangové obdobie zo sveta dospelých nám ukázali profesionálni tanečníci, speváci a hudobníci folklórneho súboru Inovec, ktorých je na Zlatomoraveckej scéne vidieť len občas. O to viac sme si mohli týchto špičkových folklóristov vychutnať plnými dúškami, poniektorí so zatajeným dychom a iní s neskutočne „nákazlivou“ chuťou k spevu i do skoku. Muziku na ľudovú nôtu v ich podaní si s istotou zamiluje každý jeden človek.

Podľa starých zvykov našich prastarých mám, sa obdobie plesov a zábav končilo symbolickým pochovaním basy, tradične v spojení s tzv. Popolcovou stredou, po ktorej začína 40 dňový pôst. Tento akt nám verne priblížili Chyzerovčania – folklórna spevácka skupina Chyzerovčanka a Občianske združenie Chyzerovce, ktorí sú už neodmysliteľne, vďaka svojmu spoločnému entuziazmu v celoročne pestrých podujatiach, spätí s ľudovými tradíciami nadovšetko. Tentokrát sa výnimočne so svojimi mimopracovnými a dobrovoľnými aktivitami podelili aj so širším okruhom ľudí a pevne veríme, že táto spolupráca bude pokračovať i naďalej a že z ich bezodných nápadov, pamätí a predstavení budeme vidieť čo najviac počas celého roka nielen pri návštevách tejto prímestskej časti.

„Je úžasné, že aj keď nás táto hektická doba núti poväčšine z kultúrneho vyžitia poľaviť, sa ešte stále nájdu ľudia, ktorí k zachovávaniu ľudových tradícii veľkou mierou nezištne prispievajú a dokonca svojím prístupom k životu dokážu zlepiť dokopy ľudí bez prihliadnutia na problémy, vierovyznania alebo politické ciele,“ spomenul vo svojom príhovore primátor mesta Peter Lednár. Dnes je vzácnosťou, ak sa dokážeme oddať kultúre a aspoň na chvíľu celkom zabudnúť na starosti, ktoré nás všetkých trápia. Hudba bola a vždy aj bude liekom na všetky rany a ak si do našich sŕdc pustíme tú našu, slovenskú, spojí nás to všetkých v jedno o to viac.

Ľ. Rosinská

[nggallery id=337]

 [hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button