AktualityKultúra

Páračky

poradna

 www.zlatemoravce.info

Boli časy, keď sa po domoch na dedinách počas dlhých zimných večerov driapalo perie do chystanej výbavy pre nevestu a pri tejto spoločenskej udalosti sa spievalo a rozprávali rôzne žartovné príbehy. Túto starú slovenskú ľudovú tradíciu oživila 8.februára 2013 v pobočke ponitrianskeho múzea v Zlatých Moravciach pani Anna Michalkoc – Kudrejová s členkami OZ Prílepčianka v nádherne vyšívaných krojoch.

Známe príslovie pochádzajúce z čias našich starých materí hovorí, že dobrá gazdiná preskočila aj plot za každým pierkom. Veď napárať perie do veľkej periny nebola jednoduchá záležitosť a nevesta nebola nevestou, pokiaľ nemala svadobnú výbavu. Preto sa husi v každom poriadnom gazdovstve dobre vykrmovali a šklbali viac krát do roka, aby gazdiná pierka starostlivo zbierala a ukladala do komory pre ich dostatok, keď prídu páračky. Ľudová tradícia páračiek na dedinách znamenala veselú náladu, kde sa stretávali ľudia pri hudbe a speve. Driapanie peria bola piplavá a zdĺhavá robota. Ženy usadané za stolom odtrhávali páperie šikovnými prstami z kostrniek pier, ktoré sa odkladali pre ďalšie využitie. Táto stará spoločenská udalosť bola spojená aj s rôznymi poverami, ako napríklad páranie v sobotu nič dobré neveštilo. Páračky začínali v novembri a trvali do vyprázdnenia zásob, alebo aj celú zimu. Aby bolo veselšie, na páračky za dievkami chodili aj mládenci, ktorí ich potom vyprevádzali domov. Kedysi ľudia žili akosi družnejšie so svojimi radosťami a starosťami. Súčasťou páračiek bolo pohostenie, ktoré mala gazdiná prichystané pre všetkých ako odmenu za vykonanú prácu.

Aj keď v múzeu pri páračkách nepoletovalo perie ako za starých čias a nevystrájali sa žiadne huncútstva, múzeom sa niesol krásny spev Prílepčianky, ktorá vytvárala príjemnú atmosféru fašiangového popoludnia. Pre všetkých účastníkov páračiek bol pripravený aj oldomáš, ako za starých čias, ktorý pripravili pracovníčky múzea s predsedníčkou OZ pani Kudrejovou z dedinských produktov, ako šmaľcový chleba s cibuľou, huspeninu, šišky a ďalšie dobroty. Tradičné ľudové páračky sa ešte úplne nevytratili z nášho života vďaka kultúrnym podujatiam OZ Prílepčianky, ktorá svojimi podujatiami oživuje naše slovenské zvyky a tradície.

Anton Kaiser

[nggallery id=338]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button