AktualityPodujatiaŠkoly

Aktívny, filmový, farebný a pestrý Deň Zeme

poradna

 Dvadsiaty druhý apríl patrí v rámci medzinárodných dní našej zemi, ktorú my, ľudia, neobývame ako jediní. O jej poklady sa delíme so živočíšnou ríšou a flórou, neoddeliteľnou súčasťou nášho bytia. Je dôležité uvedomiť si, že hranica priestorov, ktoré obývajú ľudia s tými, ktoré sú prirodzeným prostredím pre zvieratá a všetky živočíchy, sa stále zužuje. Preto je potrebná prevencia zahŕňajúca šetrenie životného prostredia, je dôležité naučiť sa žiť v súlade s prírodou, rešpektovať ju a pomáhať jej.

Premietanie ekofilmov

Z príležitosti Dňa Zeme prebiehalo počas 18. a 19. apríla v Mestskom kine premietanie dokumentárnych filmov zameraných na tému „eko“, vďaka ktorým nás to vtiahlo do života lesnej zveri, líšok a poľných zvierat aj v prepojení na naše úzke, spoločné súžitie (Z polí, lúk a lesov alebo dokument s vysokou výpovednou hodnotou – Antropogénne činitele verzus ostrovy života). Celkovo boli premietnuté tri filmy vzniknuté pod taktovkou Mgr. Stanislava Kováča. Premietania sa zúčastnili žiaci zo zlatomoraveckých škôl v sprievode svojich pedagógov. Na spustení premietania sa zúčastnil primátor Peter Lednár, prednosta Mário Lénárt a medzi predstavenými bol známy ochranca prírody Viktor Mlynek a tiež poslanec Mestského zastupiteľstva a zároveň vášnivý ornitológ Ľudovít Chládek, ktorý držal nad celým priebehom dňa kontrolu.

Po ukončení premietania si mohli žiaci pred vchodom pozrieť mobilnú výstavu prezentujúcu územia európskeho významu (Vtáčnik, Tribeč, Chynoriansky luh, Dvorčiansky les, Gýmeš, Kulháň, Livinská jelšina, Rokoš, Hôrky a pod.).

Ekoplagát 2013

www.zlatemoravce.infoV prepojení na Deň Zeme a v rámci 900. výročia prvej zmienky o Zlatých Moravciach Mesto Zlaté Moravce zorganizovalo 10. ročník výstavy výtvarných prác žiakov zlatomoraveckých materských, základných a stredných škôl pod názvom EKOPLAGÁT 2013 – Moje mesto a životné prostredie. Tému zachytili deti na výkres ceruzkou, pastelkami a farbami v rôznych vskutku výpovedných formách, ktoré vás donútili nad ich významom porozmýšľať a pouvažovať. Výkresy boli vystavené vo vestibule MSKŠ od 22. do 30. apríla. Výstava bola sprístupnená každý deň do neskorších popoludňajších hodín. Na vyhodnotení súťaže sa deti zúčastnili so svojimi učiteľmi. Ocenení boli a odmenu s diplomom si za svoje diela odniesli:

Romanka Hviščová (MŠ Žitavské nábrežie), Dianka Masárová (MŠ Slnečná), Alexandra Fusková (MŠ Kalinčiakova), Viktória Hitková (MŠ Štúrova), Hana Homolová a Erika Hrušková (ZŠ Robotnícka), Samuel Rosinský a Adam Kanyicský (ZŠ Pribinova), Gabika Páleníková a Jozef Kukučka (ZŠ sv. Don Bosca), Martina Kružlíková a Katarína Jonisová (GJK).

Medzi prítomnými boli aj zástupcovia organizácií ako spoluorganizátori akcie, ktorým patrí poďakovanie.

Aktivity prepojené s týmto dňom vyhodnotením kresieb ani zďaleka nekončili, pokračovalo sa čistením potoka Zlatňanky žiakmi ZŠ na Mojmírovej ul., čistením Žitavy niekoľkými členmi Klubu slovenských turistov a sadením stromčekov (v približnej hodnote 650 €) v areáli ZŠ na Robotníckej ulici. Vysadené stromy získal Ľudovít Chládek zadarmo, keď ho sponzorsky podporilo vedenie Arboréta Mlyňany. Pri ich prevoze, kopaní jám a sadení pomáhali a spolupracovali Technické služby m.p., Záhradnícke služby m.p. a žiaci spolu s pedagógmi.

Deň Zeme na „Pribinke“

Na tému zem, životné prostredie a ekológia boli pre deti v ZŠ na Pribinovej ul. pripravené rôzne činnosti (kreslenie na asfalt, sadenie stromčekov, rôzne súťaže – stanovištia s prírodovednými hádankami a úlohami, tvorba plagátu Želania pre Zem), ktoré sa odštartovali už o 7. h ráno a ukončili sa v popoludňajších hodinách čistením Mestského parku, pričom aj jednotlivé vyučovacie hodiny boli zamerané na tému ochrany prírody.

Na ďalší deň, t.j. 23. apríla, bol pre deti zastúpené zo všetkých škôl pripravený výlet za zubrami do Zubrej obory a do parku v Topoľčiankach.

Ochranárske podujatia

Už od 23. marca prebiehal v našom meste mesiac ochrany prírody a životného prostredia. V priebehu celého mesiaca sa podarilo zorganizovať niekoľko veľmi zaujímavých ochranárskych podujatí. Začalo sa čistením našich potokov v rámci Dňa vody (23. marec) a v tejto akcii sa pokračovalo celý mesiac. K svetovému Dňu vtákov (1. apríl) sa otvorila bohatá výstava v múzeu, pričom exponáty boli venované ochrane prírody a životnému prostrediu (viac na  www.zlatemoravce.info/2013/04/otvorenie-vystavy-ochrana-prirody-a-zivotneho-prostredia). Zhrnutie nám spravil Ľudovít Chládek, ktorý nám aj takto pripomína, že zem potrebuje našu pomoc, a tá svojím spôsobom upozorňuje na to, čo na nej my, ľudia, páchame, ale vďaka skvelým ľuďom, žiakom a pedagógom v Zlatých Moravciach je na tom znovu aspoň o trochu lepšie.

M. Petrovičová

[nggallery id=387]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button