AktualityKomerčné článkyOznamy

„Dožiť sa radosti kvitnúceho rána je zázrak milosti, najkrajší dar Pána…“

poradna

Pred 80timi rokmi presne 8. Mája 1933 sa v podhorskej obci Kostoľany pod Tribečom v horárni „Jedliny“ narodilo dievčatko Terézia, ako desiate dieťa v poradí manželom Margite a Štefanovi Strukovým.

Detstvo Terézia prežila uprostred tribečských hôr, kde jej otec pracoval ako polesný u grófa Forgáča. V rannom veku prežila vojnu, zažila partizánov, ktorí sa skrývali pred nemeckými vojakmi, ale aj nemeckých vojakov, ktorí hľadali partizánov v horách.

Do základnej školy chodila Terézia do Kostolian pod Tribečom a potom ju zapísali do „mešťanky“ v Zlatých Moravciach, kde sa nechala nahovoriť na učiteľstvo, nakoľko po vojne bolo málo učiteľov a tak absolvovala pedagogický kurz a v roku 1953 začala jej učiteľská kariéra v novopostavenej ZDŠ na Leninovej ulici.

Počas štúdia si našla lásku a od roku 1954 aj manžela Gábora Deáka. V roku 1956 sa im narodil syn Lacko, v roku 1960 dcéra Zuzka a v roku 1962 syn Teodor. Osud však v roku 1964 tvrdo zasiahol a nedoprial Terézii spoločne s milovaným manželom vychovávať ich tri deti – 14. Augusta 1964 Gábor tragicky zahynul vo veku 32 rokov . V tomto roku otvorili druhú veľkú ZDŠ na sídlisku a tu Terézia pokračovala vo svojej učiteľskej kariére až do odchodu do dôchodku v roku 1988. Svoje tri deti vychovávala sama , obdarovávala ich láskou a dobrotou a keď odrástli v roku 1975 sa vydala. Veľa žiakov si ju pamätá pod menom Šilleová. Toto manželstvo nedopadlo podľa predstáv a dnes Terézia opäť ako Deáková žije skromne, stará sa o syna Teodora a rozdáva lásku a dobrotu svojím deťom, vnukom a malej pravnučke Adelke, ktorá jej vlieva radosti a lásky , tak ako to dokážu len deti.

Do roku 1999 s malými prestávkami chodila vypomáhať do základných škôl okolitých obcí ako dôchodkyňa a svoje učiteľské remeslo zavesila na klinec ako 66 ročná. Celých 45 rokov odovzdávala generáciám svoje skúsenosti a vedomosti, bola obľúbená učiteľka, vychovala veľa vplyvných aj vyššie postavených osobností , ktorým dala základy a zasiala zrnko ich budúceho úspechu. Ako najmladšia z detí sa starala o svojich rodičov, ktorých nekonečne milovala. Svoj život žije pre nás , naše rodiny a v neposlednom rade lásku rozdávala všetkým okolo seba.

Chceli by sme touto cestou pri príležitosti jubilea našej milovanej mamičke Terézii Deákovej v mene celej rodiny, všetkých priateľov a známych, do ďalších rokov zaželať veľa zdravia, lásky , radosti a veľa šťastných chvíľ v kruhu svojich najbližších

Ďakujeme jej za lásku, ktorú nám dáva, za všetko, čo pre nás obetuje a hlavne za život, ktorý nám dala.

Deti s rodinami

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button