AktualityPodujatiaVideo

Pri pohári dobrého vínka

poradna

Dňa 13. apríla 2013 sa v klube na Robotníckej ulici stretli milovníci vína, aby si spoločne vychutnali plody svojej celoročne tvrdej práce, ktorá je daňou za konečný, kvalitný a lahodný produkt z vínnej révy.

Po deviaty krát sa pod záštitou Zlatomoraveckého vinohradníckeho spolku degustovalo na 8. ročníku výstavy vín (prvý bol nultý), ktorá sa v meste Zlaté Moravce stala pre veľký záujem silnou tradíciou, s hojnou účasťou nielen vystavovateľov, ale aj tých, čo tento „nápoj Bohov“ obľubujú.

O tento ročník sa organizačne postaralo 15 členov výboru Zlatomoraveckého vinohradníckeho spolku s predsedom Jozefom Valentom, ktorí spoločne pripravili vystavované a zároveň súťažné vzorky vinohradníkov aj k degustácii. Výstava poskytla jedinečnú možnosť prezentácii vín zlatomoraveckého regiónu, ktorý sa člení k Nitrianskej vinohradníckej oblasti a vystavené vína pochádzali z 15. vinohradníckych oblastí.

Zozbieralo sa 219 vzoriek, 167 bielych, 37 červených a 10 ružových vín, ktoré hodnotilo pod odborným vedením Ing. Porubského z vinárskych závodov – Topolčianky, 25 odborne spôsobilých posudzovateľov. Za šampiónov výstavy boli vyhodnotené vzorky z bieleho a ružového vína, ktoré získal pestovateľ z Kmeťova Jozef Švec, SOVEX – BC s.r.o. z Banskej Bystrici s Frankovkou modrou (červené víno) a táto čestná cena patrila aj červenému vínu z Lesov – Topoľčianky. Zlatých medailí sa udelilo 24, strieborných medailí 96 a bronzových 36.

Predseda vinárov Jozef Valent verí, že stretnutia za účelom degustácií nemalou mierou prispejú ku skvalitneniu slovenských vín, pretože máme byť na čo hrdí.

Jedným z prítomných pozvaných hostí bol aj primátor Peter Lednár, ktorý pri tejto príležitosti prezradil, že zásluhu na jeho mimoriadnom vzťahu k vinohradníctvu, k hroznu a k vínu, má jeho rodina. „Môj dedo bol jeden z najlepších vinárskych odborníkov v Rači. Takže preto nielen ja, ale celá moja rodina sme doslova posadnutí týmto vinohradníckym šialenstvom, v dobrom slova zmysle, sme vínkari a dobré víno máme radi. Môj brat je dodnes vinohradníkom v Rači a so svojou Frankoukou je stále jeden z najlepších v Malokarpatskej oblasti.“

[quote style=”boxed” float=”left”]„Vo víne je pravda. Ak túto pravdu pochopíš, ním opojený svoje slasti znásobíš, ním posilnený v žitia boji zvíťazíš.“[/quote] Zanedbaných viníc však v našom regióne z roka na rok pribúda. Vinohradnícka práca je ťažká, ako pán Valent vraví, lopotná a bolo by dobré, keby do okruhov vinohradníkov pribúdalo čo najviac ľudí z tých mladších generácii, ktorým bohužiaľ viac lahodí samotná konzumácia vína ako prispieť k jeho zrodeniu.

Nie nadarmo sa víno nazýva nápojom Bohov pre jeho lahodnosť ako aj darom zeme, pretože v malom množstve pôsobí ako liek. Víno prospieva zdraviu, pôsobí blahodárne a podľa našich starých rodičov sa hovorí, že je liekom starcov.

Ľ. Rosinská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button