Aktuality

Návšteva Čičmian a Slovenského betlehemu

poradna

www.zlatemoravce.info

Mestský úrad v Zlatých Moravciach v zastúpení Ing. Petrom Lednárom CSc. a poslancami Mestského zastupiteľstva schválili pre dôchodcov dva autobusové zájazdy za poznávaním kultúrno-historických pamiatok Slovenska. Dňa 28. mája 2013 smeroval prvý výlet do rázovitej obce Čičmany a Rajeckej Lesnej v prekrásnej prírode Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy.

Čičmany (646 m) je najvyššie položená obec v Žilinskom okrese, kde sa nachádza skanzen starobylej architektúry domov so zaujímavými maľovanými zrubovými drevenicami. Pre záchranu tohto dedičstva vzácnej kultúry bývania aj pre ďalšie generácie, bola časť obce v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. V známom Radenovom dome sme navštívili bohatú muzeálnu expozíciu ľudového umenia, v ktorom sú uložené rôzne predmety zo života a práce čičmianskeho ľudu, ako aj rôzne geometrickou ornamentikou vyšívané obrázky, obrusy a prekrásne kroje. V obci je národopisná expozícia, do ktorej patrí barokovo-klasicistický kaštieľ a barokový kostol Nájdenia sv. Kríža. Najkrajšie a najzachovalejšie drevené domčeky sa nachádzajú v dolnej časti dediny. Z pôvodných asi 1500 obyvateľov dnes žije v obci už len okolo 250. V Čičmanoch, ktoré svojimi prírodnými krásami sú vyhľadávanou turistickou atrakciou počas celého roka, sa dodnes pestujú miestne ľudové tradície a organizujú zaujímavé kultúrne podujatia.

Iba dvanásť kilometrov od Čičmian sa nachádza nádherná expozícia Slovenského betlehemu v Rajeckej Lesnej, ktorá zobrazuje Kristovo narodenie v meste Betlehem, jeho život a dejiny slovenského národa. Scénu Božieho narodenia možno nájsť uprostred diela a po jeho stranách vyobrazené všetky slovenské regióny so svojimi najznámejšími miestami a pamiatkami, ako Hrad Devín, Bratislava, Trenčín, Orava, katedrály v Nitre, Trnave, Spišskej Kapitule, Košiciach a ďalšie. V prekrásnej umeleckej expozícii nechýba ani Kriváň, symbol Slovenska. V betleheme je stvárnený bežný život a rôzne pracovné činnosti slovenského ľudu. Z 300 vyrezávaných postáv je polovica pohyblivých. Autorom diela je skutočný majster drevorezbár Jozef Pekara (1920-2005) z Rajeckých Teplíc. Na betleheme, ktorý je slovenským unikátom, pracoval celých 15 rokov. Slovenský betlehem je umiestnený v Dome Božieho narodenia. V budove Slovenského betlehemu je zriadená i Galéria významných rajeckých rezbárov. V Rajeckej lesnej sme navštívili aj Baziliku Narodenia panny Márie a Kalváriu.

Poďakovanie za pekný zájazd dôchodcov nepatrí len vedeniu MsÚ a poslancom, ale aj organizátorom podujatia, pani Hricovej, vedúcemu zájazdu Karolovi Martincovi a dopravcovi Štefanovi Lukáčovi.

Anton Kaiser

 [nggallery id=414]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button