AktualityKultúra

NEZABUDNIME

poradna

Vo výstavných priestoroch Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach si až do konca tohto mesiaca môžeme pozrieť výstavu fotografií približujúcich tragédiu v bývalej Juhoslávii, keď letecké sily Aliancie NATO bez vyhlásenia vojny zbombardovali viaceré mestá Srbska.

„Je to tragédia o to väčšia, že pri nej zahynulo viac civilistov ako vojakov,“ povedal Stane Ribič, predseda Spolku Srbov na Slovensku a organizátor výstavy. Tá aj na Slovensku má pripomínať, aby sme nezabúdali, že niečo podobné sa môže stať kdekoľvek a kedykoľvek na celom svete. Tragédiu zvýrazňuje skutočnosť, že sa odohrala v strede civilizovanej Európy.

Samotné bombardovanie vtedajšej Zväzovej republiky Juhoslávie sa začalo 23. marca 1999 a trvalo 78 dní. V Srbsku pravdepodobne neexistuje mesto, na ktoré by nedopadli letecké bomby. Na väčšinu aj viackrát. Najviac si vytrpeli obyvatelia Belehradu, Nového Sadu, Pančeva, Valjeva, Užice, Kragujevacu, Nišu, Prištiny… Počas operácie bolo oficiálne zranených 5173 vojakov a policajtov a viac ako 6000 civilistov. O život prišlo 1031 vojakov a viac ako 2500 civilistov, z toho 89 detí.

„Je to zrejmý dokument, proti komu a čomu bola vojna vedená,“ myslí si Dragan Stanič, podpredseda Spolku Srbov na Slovensku. Bomby dopadali na priemyselné podniky, infraštruktúru, obchodné a civilné objekty, školy, nemocnice… Nikto sa nepriznal, že bomby boli rádioaktívne. Ľudia však na následky radiácie zomierali, čo je však horšie, ešte aj dodnes zomierajú alebo trpia po vstupoch na ruiny objektov. Škody na majetkoch boli vyčíslené na viac ako 110 miliárd dolárov.

„Nech vojna nikdy nebude. Práve to si všetci želáme pri príležitosti otvárania výstavy Stane Ribiča s dokumentárnymi fotografiami Martina Candira, ktorá je venovaná štrnástemu výročiu bombardovania Srbska leteckými silami Aliancie NATO,“ týmito slovami vítal účastníkov vernisáže výstavy primátor Zlatých Moraviec Ing. Peter Lednár, CSc. Nech je táto výstava varovným mementom pre ďalšie generácie, dodal primátor. Podľa neho by ju mali vidieť najmä mladí ľudia, aby si vedeli vážiť skutočnosť, že žijeme v mieri, a zároveň aby sa postarali o to, že u nás vojna nikdy nebude.

Letecké bombardovanie Srbska odsúdil aj poslanec Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach Ľudovít Chládek, ktorý do Pamätnej knihy uviedol, že sa hanbí a zároveň ospravedlňuje srbskému ľudu, že také niečo sme dopustili.

Výstava sa v júni presunie do Topoľčianok.

-s-

[nggallery id=396]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button