Aktuality

Vdýchnuť mestskému parku iba novú tvár

poradna

Obyvatelia Zlatých Moraviec prežívajú svoj voľný čas doslova v provizóriu. Pritom možností je tu viac než dosť. Priam ideálne podmienky nám ponúka mestský park. Zriadený bol ešte grófom Migazzim pred približne tristo rokmi. Už vtedy ľuďom slúžil na oddych a zábavu. My nemusíme urobiť nič viac, iba mu trochu pomôcť, ako sa hovorí, vdýchnuť mu novú tvár.

„Túlať sa s kočíkom po rozpálených uliciach mesta ma už vôbec nebaví. Najradšej by sme sa ukryli niekam do tieňa storočných stromov. V Zlatých Moravciach som síce doma, ale cítim smútok, keď zavítame napríklad do parku v Nitre, alebo do Bojníc, a začneme s manželom porovnávať. Radšej sem nikoho nepozývame, aby nebodaj nemal chuť poprechádzať sa po tom našom zanedbanom pralese, čo máme v centre mesta,“ zdôverila sa nám pani Milada, mamička dvojročnej Veroniky.

Občania si teda vedia predstaviť, že park môže vyzerať aj trochu inak ako ten v Zlatých Moravciach. Ich názor zdieľa aj primátor nášho mesta Ing. Peter Lednár, CSc.

„Najnovšie prichádzame s projektom revitalizácie mestského parku a mestského amfiteátra na voľnočasové aktivity. Chceli by sme to realizovať v nejakých troch etapách. V prvej fáze pôjde o realizáciu výstavby exteriérového detského ihriska v objekte mestského amfiteátra. Aby to bolo efektívne, chceli by sme ho vybudovať minimálne do prvej polovice blížiacich sa prázdnin. Našim postupným cieľom je zriadenie komplexnej oddychovej zóny na voľnočasové aktivity mimo dosahu cestnej premávky pre mladé rodiny s deťmi, strednú generáciu, seniorov a širokú verejnosť,“ povedal nám primátor mesta. Dodal, že v tomto čase na mestskom amfiteátri prebieha rekonštrukcia verejných toaliet spolu s úpravou terénu, ako je vykosenie trávy a vypílenie nežiadúcich stromov.

„V podstate pripravujeme areál tak, aby bolo všetko pripravené na okamžité zriadenie detského exteriérového ihriska, keď príde k schváleniu tohto zámeru mestským zastupiteľstvom, ktoré bude 20. júna. Finančné prostriedky vo výške 17 020,88 eur máme k dispozícii za finančnú kompenzáciu nákladov obcí na vybudované energetické zariadenie. Peniaze musia byť vyčerpané do konca tohto roku, teda do 31. decembra 2013, inak nám prepadnú,“ upresnil na tlačovej besede prednosta mestského úradu Mgr. Roman Šíra.

V ďalších etapách, v roku 2014, bude nasledovať revitalizácia verejnej zelene v celom parku, ale najmä úprava chodníkov na účely rekreačného behu, ako aj pre športovcov na kolieskových korčuliach. Financovanie tejto etapy sa predpokladá z rozpočtu mesta na rok 2014, prípadne z poskytnutých úverových prostriedkov.

„Veď hádam všetci si prajeme, aby sme tu mali jedno vzhľadovo pekné, príjemné a moderné miesto na športové a voľnočasové aktivity. K možnostiam skvalitnenia prostredia nášho mestského parku na mestskom zastupiteľstve vystúpi aj pozvaný autorizovaný krajinný architekt,“ dodal primátor nášho mesta.

-s-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button