Denné centrum

Zájazd dôchodcov do Oponíc

poradna

Jednota dôchodcov v Zlatých Moravciach usporiadala dňa 22. 5. 2013 zájazd do Oponíc. Po príchode do malebnej dedinky Oponice nás čakal pán Králik, ktorý nás zaviedol do unikátnej historickej knižnice Apponyiovského rodu, svojho času jedna z najväčších knižníc v strednej Európe známa ako Bibliotheca Apponiana, ktorá vo svojich obnovených priestoroch skrýva takmer 17 300 vzácnych barokových kníh. Jej zakladateľmi bol šľachtický rod Apponyiovcov. Pán Králik, tento vzácny človek, nás oboznámil o celej neraz pohnutej histórii tejto knižnice a my sme ho všetci s údivom počúvali, lebo tak, ako nám tento výklad podal, bolo to niečo úžasné a my sme odchádzali domov obohatení o toto kultúrne bohatstvo. Po ukončení sme sa mu veľmi pekne poďakovali a zaspievali sme pieseň „Slovensko krásna zem…“ Potom sme pokračovali v ceste a zastavili sme sa v Topoľčanoch, kde sme si pozreli námestie.

Cestou domov sme sa zastavili na salaši Kostrín, kde sme sa občerstvili a pobavili. O zábavu sa postarala naša členka Irenka Vencelová, ktorá nám hrala na harmonike naše krásne slovenské piesne a spolu sme si zaspievali a zatancovali. Kultúrnym programom prispeli aj ďalšie naše členky Editka Kühtrieberová a Matilka Hučková. Vďaka, dievčatá. Po pekne strávenom dni sme sa všetci spokojní vrátili domov.

Helena Holečková

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button