Samospráva

Kandidát na prezidenta navštívil naše mesto

poradna

Prezidenta si priamou voľbou budeme na Slovensku voliť už po štvrtýkrát. Presný termín volieb ešte nie je známy, ale mali by sa konať v marci, alebo apríli budúceho roku. Súčasný prezident Ivan Gašparovič už nebude môcť kandidovať.

Svoju kandidatúru zatiaľ oficiálne oznámili ôsmi kandidáti: Jozef Behýl, Ľubica Blašková, Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský, Leonid Chovanec, Andrej Kiska, Milan Melník, Peter Osuský a Radoslav Procházka.

Dňa 22. októbra 2013 sa primátor Peter Lednár stretol s Jánom Čarnogurským. Účelom tohto stretnutia bol všeobecný záujem o život a situáciu, ktorá v Zlatých Moravciach vládne. Ján Čarnogurský nebol v našom meste po prvýkrát a počas rozhovoru s primátorom sa zaujímal okrem súčasného stavu aj o konkrétne problémy, ktoré vyplývali z jeho disidentskej minulosti a s ktorými bol spätý aj právne.

Stretnutie s primátorom sa striedalo s návštevou firiem miestnych podnikateľov a so študentmi a zástupcami vedenia Strednej odbornej školy polytechnickej, s ktorými sa diskutovalo na témy o vzniku Československa, 17. novembra a spomienky na väznenie komunistickým režimom v roku 1989 (väznený bol napríklad aj preto, lebo spolu s členmi „bratislavskej päťky“ vyzývali ľudí na kladenie kvetov na miesta, na ktorých sovietske okupačné vojská zabili našich občanov. Jedno z takýchto miest sa nachádza aj v Zlatých Moravciach).

Stretnutie s občanmi a priaznivcami v priestoroch ZŠ sv. Don Bosca prebiehalo v duchu hesla „silné a spravodlivé Slovensko“, s dôrazom na sociálne témy, ktoré ako advokát dobre pozná, pretože obhajuje aj ľudí, ktorým na základe zmlúv s nebankovými spoločnosťami exekvovali nehnuteľnosti. Debata sa dotkla aj jeho úspechov vo funkcii predsedu vlády, napríklad vydania vládneho nariadenia o dostavbe Vodného diela Gabčíkovo, či ako ministra spravodlivosti, keď zastrešoval ľudsko-právnu agendu a jej zosúladenie s normami EÚ. Tiež komentoval svoj odchod z KDH a kritizoval hnutie za neschopnosť ponúknuť zaujímavé témy v prospech Slovenka. Otázky z radov priaznivcov smerovali aj na zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska, v ktorej Ján Čarnogurský zastáva názor, že by Slovensko malo zostať členom EU a NATO, no zároveň by malo zlepšovať svoje vzťahy aj na východ s Ukrajinou, Ruskom, prípadne aj s Čínou.

Ján Čarnogurský vyštudoval právo na Karlovej univerzite v Prahe, doktorát získal na Univerzite Komenského v Bratislave. Následne pracoval ako advokát v Bratislave a popri tom sa stal známym ako zástupca náboženských aktivistov a politických disidentov v rámci celého Československa. V roku 1981 bol z dôvodu obhajoby v politickom procese vylúčený z advokácie a istý čas pracoval ako šofér a podnikový právnik. Po roku 1987 pokračoval v poskytovaní právnych konzultácii náboženským a opozičným politickým aktivistom, nakoľko stratil zamestnanie celkom a začal vydávať samizdatový časopis Bratislavské listy. V roku 1989 bol kvôli tomu zatknutý, obvinený z rozvracania republiky a po troch mesiacoch bol vďaka nežnej revolúcii z väzenia prepustený.

Bol prvým podpredsedom federálnej vlády národného porozumenia, predsedom Legislatívnej rady vlády ČSFR, podpredsedom vlády ČSFR, na Slovensku zastával funkciu prvého podpredsedu vlády SR, predsedu Rady vlády SR pre informačnú politiku a masmédiá, predsedu Rady vlády SR pre národnosti a etnické skupiny. V novembri 1990 bol na dvadsať dní poverený prechodne riadiť Ministerstvo vnútra SR a na rok a tri mesiace sa stal predsedom vlády SR. Počas prvej „Dzurindovej“ vlády bol štyri roky ministrom spravodlivosti Slovenskej republiky. Od roku 1990 do roku 2000 bol predsedom Kresťanskodemokratického hnutia. Je členom Valdajského diskusného klubu. Dňa 11. októbra 2013 oznámil na tlačovej konferencii vystúpenie z KDH.

Ľubomíra Rosinská

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button