Denné centrum

Svetový deň palice

poradna

15. október je Svetovým dňom bielej palice, symbolu nevidiacich a slabozrakých, ako aj pomôcky pre samostatný a bezpečný pohyb nevidiaceho človeka.

V tento deň sa po celom území Slovenskej republiky v mestách na priechodoch pre chodcov, aj u nás v Zlatých Moravciach na Továrenskej ulici, uskutočnila v spolupráci Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a Prezídiom Policajného zboru SR dopravno – výchovná akcia. Hlavným cieľom akcie bolo zvyšovanie povedomia vodičov o význame a funkcii predmetnej slepeckej bielej palice a tým priamo prispievať k bezpečnosti na cestách.

www.zlatemoravce.infoZa to, že sa táto akcia v Zlatých Moravciach uskutočnila, patrí veľká vďaka nevidiacej Denise Buzmovej, ktorá sa zhostila úlohy figurantky v doprovode Heleny Sakmanovej. To, ako vodiči reagujú na bielu palicu, si pri prechádzaní cez priechod pre chodcov z jednej strany na druhú priamo v teréne odskúšala ďalšia figurantka slabozraká Marta Končálová. Koordinátorkou a zároveň zapisovateľkou štatistiky áut, ktoré rešpektovali a naopak ignorovali biele palice na priechodoch bola za Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska, za Základnú organizáciu č. 7 – Zlaté Moravce, predsedníčka Matilda Zemanová. Približne 100 metrov za priechodom stála policajná hliadka (Nitra) a zastavovala v prvom rade autá, ktoré figurantky na priechode ignorovali, nasledovalo upozornenie vodiča na dopravný priestupok a jeho informovanie o funkcii bielej palice. K slovu následne pristúpila zástupkyňa ÚNSS Irena Rebeková, ktorá vodičovi odovzdala informačný leták a upozornila na cieľ akcie. Naopak, vodičom áut, ktorí zastavili, zástupkyňa odovzdala leták a poďakovala za zvyšovanie bezpečnosti na ceste. Pani Matilda Zemanová nás informovala, že počas celého priebehu akcie u nás v Zlatých Moravciach zastavilo a tým dalo figurantom prednosť 230 a nezastavilo 26 áut.

Ako bolo prezentované aj v samotnom informačnom letáku, naozaj všetci sa chcú dostať do cieľa čo najbezpečnejšie a najrýchlejšiea rovnakú potrebu majú aj nevidiaci a slabozrakí ľudia. Ďalej sa v ňom pre informáciu uvádzalo, že biela palica – je uznávaným symbolom bezpečnosti aj podľa zákona o cestnej premávke: Zákon č. 8/2009 Z.z., § 4, odsek 1e, podľa ktorého je vodič povinný „dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu a starým osobám.“

Akcia sa konala pod záštitou ministra vnútra Slovenskej republiky.

Informácie poskytla Matilda Zemanová

Spracovala Mária Petrovičová

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button