KoncertyKultúra

Návrat do spomienok na oslavy jubilea ZUŠ

poradna

Dňa 4. októbra 2013 v Divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu oslávila Základná umelecká škola v Zlatých Moravciach svoje 70. narodeniny. Oslavy začali svätou omšou vo farskom kostole sv. Archanjela Michaela.

Slávnostná fanfára dychového súboru zahájila veľkolepú slávnosť s príhovormi vzácnych a vážených hostí, prepletenú bohatým kultúrnym programom skvelých hudobných interpretov.

Koncert pripravila Základná umelecká škola v spolupráci s Občianskym združením rodičov pri ZUŠ a Mestom Zlaté Moravce pri príležitosti 70. výročia jej založenia a o nádherný hudobný zážitok sa všetkým prítomným postarali žiaci a učitelia ZUŠ zo Zlatých Moraviec, žiaci umeleckých škôl z partnerských miest Českej republiky – Hulín a Poľska – Sierpc a súčasní študenti a absolventi konzervatória a Vysokej školy muzických umení.

„Životné jubileum je vždy dôvodom na oslavu, na slávnostnú chvíľu, ktorá je zastavením sa, chvíľou na zamyslenie sa, bilancovanie, ale aj na premýšľanie o budúcnosti. Toto významné sedemdesiate výročie ZUŠ je sviatkom a dôvodom uvedomiť si, akú významnú úlohu zohrala v živote všetkých tých, ktorí túto inštitúciu navštevovali,“ zaznelo úvodom programu z úst Tatiany Kováčovej, ktorá nás celým priebehom slávnostného koncertu sprevádzala. Za všetkých divákov, hostí a poslucháčov si dovolím jej citát doplniť slovami… Významnú úlohu zohráva aj v životoch všetkých ostatných ľudí, ktorí si práve vďaka ZUŠ odnášajú z akcií nezabudnuteľné dojmy, príjemné pocity a krásne spomienky, veľakrát násobené oprávnenou hrdosťou rodičov malých umelcov.

Len veľmi ťažko sa opisuje kultúrne podujatie, ktoré je tak profesionálne a bohaté širokou škálou rôznych hudobných smerov. Aj tu platí známy výrok, „to nestačí čítať, to treba počuť, vidieť a zažiť.“ Vraví sa, že neexistuje nič krajšie a čistejšie ako hudba. Toto podujatie to len niekoľkokrát potvrdilo. Rôznofarebnosť tónov nielen tejto akcii, ale hudby všeobecne, môžeme prirovnať nekonečnému vesmíru, ktorého všetky zákutia nikdy neprebádame a preto sa nikdy ich poznaním nenasýtime. Hudba je balzamom na dušu nech sa deje čokoľvek. Hudba nás očisťuje, robí lepšími, šťastnejšími a nikoho neprekvapí, že je ako láska, liekom na všetky rany, bolesti a choroby. Hudba je jedným z najkrajších darov od Boha. Vážme si tých, vďaka ktorým jej krásu môžeme vnímať.

Jedným z takých ľudí, je Gejza Hlavatý, ktorému už takmer polstoročie patrí post riaditeľa ZUŠ v Zlatých Moravciach. Dá sa preto povedať, že školu pozná lepšie, než ktokoľvek iný. Ako sám prezradil, najväčšou odmenou pedagóga je radosť z úspechu svojich zverencov a búrlivý potlesk divákov, ako prejav radosti a spokojnosti s vystúpením. Preto svojej škole praje: „ešte veľa dobrých pedagógov, žiakov a ešte veľa takých dobrých koncertov, akým bol tento dnešný.“

Svoje životné jubileum však neoslávili len hudobníci. Z hniezda ZUŠ vylietajú aj výtvarní umelci, ktorí tešia ľudské duše svetskou krásou farieb vnímanú očami.

Spevácky zbor Carmina Vocum pod taktovkou Mgr. Zuzany Molnárovej rozozvučal svojimi piesňami divadelnú sálu na začiatku koncertu a spoločne s dychovým súborom pod vedením Mgr. Art Štefana Juríka sa postarali aj o famóznu záverečnú bodku za celou slávnosťou, ktorá si zaslúžila „standing ovation“ celej sály. Skutočné zážitky si každý zúčastnený uchová ešte veľmi dlho vo svojej pamäti a v srdci a tí ostatní si môžu pozrieť videoreportáž.

Ľubomíra Rosinská

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button