Školy

Program „Euroscola 2014“ – na Obchodnej akadémii

poradna

Naša škola sa prvýkrát zapojila do projektu „Euroscola“, ktorý je organizovaný Európskym parlamentom. Cieľom súťaže je posilniť verejnú debatu o Európe a vyhrať účasť na programe Euroscola v Štrasburgu v roku 2014. Program Euroscola umožňuje mladým ľuďom na jeden deň navštíviť Štrasburg a rokovať v budove Európskeho parlamentu ako ozajstní europoslanci. V rámci tohto projektu sme pripravili niekoľko akcií: jednou z prvých bol prieskum v meste Zlaté Moravce, ktorý pripravila trieda I. C, ktorá je hlavným organizátorom tohto programu. Žiaci  položili náhodne osloveným celkom 5 otázok, cieľom ktorých bolo zistiť aké vedomosti majú obyvatelia nášho mesta o EÚ.  Celkom sme oslovili 95 ľudí. V prieskume sme zistili, že viac ako 68 % opýtaných vie, kde má sídlo EP, poznajú niektorých našich europoslancov. O tom, kedy budú voľby do EP vedelo len 35  % opýtaných a len 21 % vedelo, o čom v poslednom období  EP rokoval a čo schválil.

Ďalej I. C trieda pripravila diskusné fórum a následnú prezentáciu o Európskej únii, ktorú predniesli žiaci Nikola Berkyová a Lukáš Kukučka. Prezentácia bola uskutočnená pre žiakov všetkých ročníkov. Žiaci boli oboznámení o histórii vzniku EÚ, o symboloch EÚ, o fungovaní Eur. parlamentu, o významných dátumom v histórii EP, o Sacharovovej cene, o hlavných úlohách EP, o problémoch, ktoré EP rieši, o slovenských europoslancoch.

V rámci prezentácie o hlavných symboloch EÚ Matúš Maraček, žiak III. B triedy zahral naživo Európsku hymnu na klávesovom nástroji – kebyorde. V rámci tejto aktivity sa uskutočnila diskusia a hlavnou témou bola „nezamestnosť mladých ľudí“, ktorá je jednou priorít EP. Účastníci diskusie mali možnosť najprv vzhliadnuť video zo zasadnutia EP – napr. rozhovor s Miguelom Gallardo Albajarom (Projects Director European Students Forum) a Sirpou Pietikäinen (Group of the European People′s Party) a keďže jedným z cieľov projektu Euroscola je aj podpora výučby cudzích jazykov, tieto dva rozhovory si žiaci vypočuli v anglickom jazyku.

08. 11. 2013 sme na našej škole privítali poslanca NR SR Mgr. Mariána Kéryho, ktorý prijal naše pozvanie a v rámci programu „Euroscola 2014“ s nami besedoval na tému Samospráva v živote každého z nás Besedu viedol riaditeľ školy RNDr. Vladimír Gubiš a zúčastnili sa jej všetci žiaci školy. Počas besedy sa žiaci veľmi aktívne zapájali a kládli pánu poslancovi rôzne otázky, na ktoré ochotne odpovedal. Do diskusie sa zapojili nielen žiaci, ale i učitelia.

Veríme, že sme i týmto prispeli k zvýšeniu povedomia o EÚ v našom meste, ale predovšetkým u žiakov našej školy.

I. C trieda OA


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button