Aktuality

Pred 60. rokmi bola založená SOŠ polytechnická

poradna

„Aj školy majú vo svojej dlhoročnej histórii chvíle, v ktorých rekapitulujú svoj doterajší vývoj. Práve teraz nastala vhodná príležitosť, aby sme si na dnešnom slávnostnom stretnutí pripomenuli 60 rokov vzniku jednej z nich, vzdelávacej inštitúcie – Strednej odbornej školy polytechnickej,“

zazneli úvodom jubilejných osláv slová zástupkyni riaditeľa tejto školy Eleny Orságovej.

Vzápätí srdečne privítala na pôde školy hostí, ktorí prijali pozvanie na dnešnú slávnosť – poslanca NR SR Mariána Kéryho; ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Vlády SR Jána Richtera; štátneho tajomníka Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu Vlády SR Štefana Chudobu; predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu; primátora mesta Zlaté Moravce Petra Lednára; vedúcu odboru školstva, mládeže, športu a kultúry Úradu NSK Ľubicu Libovú; vedúceho oddelenia odborných a metodických činností Okresného úradu Nitra odboru školstva Mariána Moravčíka; vedúcu sekretariátu predsedu NSK Soňu Valuškovú; odbornú referentku metodicko-riadiaceho oddelenia odboru školstva, mládeže, športu a kultúry Úradu NSK Ivetu Verešovú; riaditeľa Stredného odborného učilišťa poľnohospodárskeho Jána Lopušeka; predsedu Slovenského zväzu záhradkárov Ivana Hričovského; tajomníka Slovenského zväzu záhradkárov Juraja Korčeka; riaditeľov z našich zahraničných partnerských škôl z Belgicka a Českej republiky, riaditeľov  stredných a základných škôl Zlatých Moraviec a bývalých a súčasných zamestnancov SOŠ polytechnickej.

Po úvodných príhovoroch najvyšších predstaviteľov s množstvom prianí, si všetci spoločne pri fotografiách zaspomínali na prežité chvíle a minulé obdobia, ktoré zohrali významnú úlohu nielen v histórii školy, ale ktoré zasiahli aj do životov mnohých z prítomných hostí. Príjemným spestrením sviatočnej chvíle bol kultúrny program v podaní, študentov školy, detského tanečného súboru Piruet z CVČ a Základnej umeleckej školy v Zlatých Moravciach.

Ján Solčianký je v poradí štvrtým riaditeľom Strednej odbornej školy polytechnickej a túto funkciu zastáva už 23 rokov. Vo svojom príhovore zhrnul šesťdesiatročný vývoj školy od jej vzniku (1. 9. 1953 – Učilište štátnych pracovných záloh) až po súčasnosť. Od rozširovania jej priestorov, cez rastúci počet študentov, so zmenami stúpajúcej úrovne vzdelanosti, vznikom nových odborov, ktoré sa vždy prispôsobovali dobe a výrobným technológiám v praxi, o práci na rôznych projektoch, o celoslovenských aj medzinárodných úspechoch študentov a ich pedagógov, o spolupráci s inými krajinami družobných miest a vzájomnou výmenou svojich skúseností, až po plány školy do budúcna. Za školu poďakoval zriaďovateľovi, vedeniu a pracovníkom ÚNSK za aktívnu spoluprácu a pomoc pri riešení úloh v oblasti vzdelávania, výchovy a modernizácie školy. Zároveň „svojej“ škole zaželal, aby svojou úrovňou patrila k popredným stredným školám a aby jej absolventi boli úspešní na trhu práce a v štúdiu na vysokých školách. Kolektívu pracovníkom zaprial najmä pevné zdravie, veľa šťastia a kreativity vo výchove a vzdelávaní študentov a veľa tvorivých síl v ďalšom rozvoji školy.

Pri príležitosti osláv 60. výročia založenia Strednej odbornej školy polytechnickej, sa v areáli školy zasadil strom, ako spomienku na tento vzácny okamih a zároveň symbol stáleho života a pevných základov tejto školy.

Ľubomíra Rosinská

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button