Podujatia

Čaj o piatej – stretnutie s Mariánom Lavom

poradna

Svoje prvé „olejovky“ dostal na 13. narodeniny od otca. Celý čas v ňom driemal talent, ktorý sa priebežne počas detstva dral na povrch cez uhoľ a hrot ceruzky, naplno sa však vložil do intenzívneho maľovania obrazov – olejomalieb, ako sám povedal, za posledných sedem rokov. Spod jeho rúk vzišlo spolu 85 obrazov spadajúcich pod impresionistický prejav (zachytenie videnej reality). Maľuje prírodné scenérie, budovy, zachytáva život miest, moderné akty a portréty. Používa špachtľu v kombinácii so štetcom, pričom maľuje na plátno väčšinou v interiéri. Posledné dotváranie obrazov robí bez predlohy a naplno sa oddá svojej fantázii. Jeho srdcovou záležitosťou a múzou je, okrem rodných Zlatých Moraviec, Banská Štiavnica. Reč je o Mariánovi Lavovi, ktorý svoju prácu a jej zákulisie prezentoval v nedeľu 15. decembra v priestoroch bývalej knižnice MSKŠ pri príležitosti usporiadania Čaju o piatej. Niektoré obrazy z tvorby boli vystavené priamo v miestnosti, iné sme vzhliadli vďaka projekcii.

Pri maľovaní však jeho zručnosť a cítenie zďaleka nekončí, čas si nájde na svoje ďalšie hobby, čím je renovácia a oprava starého nábytku, ktorému stačí vdýchnuť nový život a lesk. Pokiaľ si myslíte, že staré drevo (napr. pri likvidovaní chát a pod.) je dobré iba na spálenie, mýlite sa, pán Lavo ho dokáže zužitkovať na výrobu štýlových, hrejivých rámov podčiarkujúcich výpoveď jeho obrazov. Stretnutie prebehlo za účasti primátora Petra Lednára, ten spolu s prítomnými adresoval na Mariána Lavu niekoľko otázok týkajúcich sa jeho práce a názorov. Stretnutia sa zúčastnil aj riaditeľ MSKŠ Miroslav Ďuráček. Na stoloch bol pripravený teplý čaj a sladké občerstvenie.

Viac informácií, aj v prípade záujmu o kúpu, nájdete na adrese:  www.lavom.sk

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button