HistóriaKultúra

V Zlatých Moravciach sa na Luciu páralo

poradna

Žena odetá v bielom poriadne vymietla všetky kúty miestnosti husacím krídlom, čím priestor očistila od zla a všetkého negatívneho. Priestorom sa niesol spev a v nose nás šteklilo perie, ktoré sem tam odletelo zo stola. Tieto indície napovedajú, že podľa tradície sa obydlia vymetali na Luciu a inak tomu nebolo ani tentoraz. Prameniac z minulosti sa práve v tento deň dajú vidieť šarapatiace strigy, tak čo, videli ste nejakú? Dňa 13. decembra, na Luciu, sa v múzeu usporiadal v poradí už II. ročník Páračiek v Zlatých Moravciach. Tradičné páračky usporiadal za účasti hostí, vrátane klientov Domova dôchodcov a sociálnych služieb Nádej, folklórny súbor Prílepčianka na čele s Annou Michalkoc – Kudrejovou. Počas celého roka zozbierané perie sa začalo vždy párať s príchodom chladnejších dní, keď roboty okolo statkov ubudlo. Počas páračiek sa navyvádzalo veľa huncútstiev, ktoré mali obvykle na „rováši“ šuhaji, jedným z nich bolo vpustenie vrabcov do miestnosti, kde sa páralo perie, ktoré po tomto čine bolo, predpokladám, všade, len nie tam, kde by malo byť. Viac o tradíciách spojených s týmto zvykom prítomným porozprávala pani Kudrejová spolu s členkami súboru. Súčasťou dlhých večerov trávených páraním peria bolo rozprávanie rôznych príbehov, historiek a samozrejme, nechýbal ani spev. Na tých zlatomoraveckých páračkách bolo okrem spevu, rozprávania a dobrej nálady pripravené občerstvenie vo forme snáď pre každého z detstva známeho mastného chleba s cibuľou, pričom nechýbali ani slané, ani sladké koláčiky, ba ani čaj.

Na oživenie a pripomenutie si tradícií spájaných s predvianočným obdobím nie je nikdy neskoro. Skúste pospomínať aj vy v kruhu svojej rodiny a dozviete sa veľa zaujímavých a aj tajomnom, či duchárstvom opradených historiek a postupov – čo, kedy a ako treba na Luciu spraviť, aby ste videli, čo je po iné dni našim očiam nedostupné.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button