Školy

Požiarna ochrana pre žiakov základných škôl

poradna

Mesto Zlaté Moravce sa snaží rozširovať svoje aktivity v rôznych oblastiach a zapája do nich nielen seniorov, ľudí v produktívnom veku, ale aj deti.

Z tohto dôvodu som v spolupráci s primátorom mesta Zlaté Moravce, Ing. Petrom Lednárom oslovila jednotlivé základné školy s ponukou usporiadania zábavno – vzdelávacej aktivity pre žiakov deviatych ročníkov v trvaní 2 vyučovacích hodín pod názvom „Požiarna ochrana pre žiakov základných škôl“.

Prihlásili sa dve z nich, Základná škola na ul. Robotníckej a Základná škola na ul. Mojmírova v Zlatých Moravciach.

Dňa 11.12.2013 sledovalo v prvej vyučovacej hodine 22 žiakov ZŠ na Robotníckej ulici prezentáciu zameranú v prvej časti na horenie a samovznietenie, pričom som sa zamerala hlavne na zdôraznenie príčin vzniku požiarov v domácnosti, s čím sa môže každý z nás, a teda aj naše deti, stretnúť. V druhej časti prezentácie som žiakom vysvetlila rozdelenie hasiacich prístrojov a ich praktické použitie. Žiaci sa aktívne zapájali do diskusie, pýtali sa na obrázky, ktoré videli, v prezentácii a odpovedali na rôzne otázky spojené z danou problematikou. Zaujímali sa hlavne o zásady správania sa a jednania pri požiari, o postupnosť pri oprave hasiacich prístrojov, o uniformy hasičov. Druhú vyučovaciu hodinu som žiakov rozdelila do skupín po štyroch, rozdala som im papiere a farbičky na kreslenie a ich úlohou bolo nakresliť z prezentácie o horení a samovznietení tzv. „trojuholník horenia“. Žiaci sa s radosťou pustili do diskusie a kreslenia, delili sa navzájom o nápady, porovnávali ich so „súpermi“ z inej štvorice. Výsledok svojej práce v závere odprezentoval jeden žiak zo skupiny, aby si osvojili aj prezentačné zručnosti, ktoré sú pre ich budúci už študentský život veľmi potrebné. Najlepšie vystihli, nakreslili a odprezentovali podstatu trojuholníka horenia žiaci z nasledovnej štvorice: Tomáš Paulovič, Andrej Gregora, Laura Fabiánová a Bianca Andrýsková, ktorí boli za svoj výkon odmenení dobrou čokoládou. Všetci zúčastnení mali radosť z lízaniek, ktoré im za ich výkon, ako aj potreby na kreslenie, zabezpečila referentka Mesta Zlaté Moravce pre školy, Mgr. Katarína Nociarová.

Dňa 12.12.2013 som túto aktivitu zopakovala aj na ZŠ na Mojmírovej ulici, ktorej sa zúčastnilo 32 žiakov z 2 deviatych tried. Na tomto podujatí sa zúčastnil aj primátor mesta Zlaté Moravce, Ing. Peter Lednár, ktorý prispel k téme svojimi vlastnými zážitkami a utvrdil žiakov v správnosti konania, ak by boli účastní pri požiari. Zároveň zhodnotil práce žiakov a vybral štvoricu víťazov v kreslení a prezentovaní „trojuholníka horenia“, ktorými sa stali: Vanesa Eliášová, Lívia Boboková, Lucia Kubalová a Ján Koprda. Žiaci sa potešili sladkej odmene a knihe o meste Zlaté Moravce prostredníctvom starých fotografií, z ktorej môžu čerpať informácie vo svojom vzdelávacom procese.

Všetkým, žiakom aj učiteľom, ktorí vykonávali pedagogický dohľad počas týchto 2 hodín, srdečne ďakujem a dúfam, že informácie o požiarnej ochrane si žiaci zapamätali a nebudú ich musieť použiť.

Ing. Ivana Vaškovičová – technik požiarnej ochrany MsÚ Mesta Zlaté Moravce


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button