Aktualityi-POSTŠkoly

Stretli sa a pospomínali

poradna

30 rokov uplynulo od ukončenia povinnej školskej dochádzky v Základnej škole v Tesárskych Mlyňanoch. Iniciatívni jednotlivci sa rozhodli zorganizovať stretnutie spolužiakov triedneho kolektívu ôsmeho ročníka ZŠ. Tento šľachetný zámer sa uskutočnil 25. októbra 2013 v jedálni spoločenského stravovania. Zišlo sa celkom 31 účastníkov z 35 členného kolektívu.

Všetci prítomní bohatým potleskom vyjadrili radosť a poďakovanie za citovo bohatý zámer a vynaloženú námahu predsedníčke triedneho kolektívu Márii Mečkovej (Nagyovej), ktorá sa ani doteraz nezriekla či nevzdala funkcie predsedníčky triednej samosprávy, čo jej celý kolektív aj naďalej odobruje a súhlasí. Poďakovanie za iniciatívu nechýbalo ani Paľovi Solčianskemu, reprezentantovi chlapcov.

Veľkým prekvapením sprevádzaným potleskom, pokrikmi radosti, objímaním, aj bozkávaním bol moment, keď vstúpil do sály bývalý triedny učiteľ Mgr. Ľudovít Andor, ktorý viedol kolektív z triedy do triedy päť rokov a bol spolužiakom rodičov týchto žiakov, tiež rodák z Tesárskych Mlynian, čo spôsobovalo upevňovanie autority týchto vzťahov. Rodičia žiakov – spolužiaci triedneho, triedny – rodák rodičov vtedajších ôsmakov – skutočne pekná súhra. Po vzájomnom uvítaní, vybozkávaní a vyobjímaní bolo chutné počastovanie a nechýbalo ani tradičné „na zdravie“. Po krátkej rozprave každý z účastníkov porozprával svoju životnú peripetiu, rodinný stav, počet detí v rodine, pracovné zaradenie a iné zaujímavosti zo života. Aj pán triedny porozprával zo svojho života, keď už ako dôchodca ale aktívny  v organizácii mesta združenia Slovenského zväzu zdravotne postihnutých či ako externý dopisovateľ do regionálnej tlače Tekovské noviny a Slovenská brána. Po tomto spoločenskom vyznaní zhodnotil triedny učiteľ proces vývoja bývalých žiakov zásadou starých Rimanov „Časy sa menia a my sa meníme s nimi.“ Až som zbadal, že sa bavím s váženými pánmi, otcami rodín a šľachetnými pracovníkmi na pracoviskách. Dievčatá zo školských lavíc sú dospelé, šľachetné dámy, zodpovedné mamičky, spoľahlivé varovkyne domácností, verné opatrovateľky rodinných krbov a ďalších prekrásnych všeužitočných vlastností.

Všetci si na časy v školských laviciach vďačne spomínajú a pamätajú si veľa pestrých príhod zo školských lavíc, o ktorých najčastejšie ich pedagógovia nemali ani potuchy, ale až teraz sa s príhodami určite len úsmevnými prezentujú. Nič sa nedá robiť doba 30 rokov je už premlčaná a nepodlieha nápravným opatreniam. Prekrásny večer strávený s mojimi končiacimi školákmi. Spomenuli sme už aj nebohých pánov a dámy, ktorí už žiaľ nie sú medzi nami.

Na záver mi dovoľte, aby som sa Vám milí bývalí žiaci prihovoril. Veľmi dobre som sa medzi Vami cítil, bol som šťastný, že som Vás videl po 30 rokoch. Čo Vám popriať, snáď len aby ste boli zdraví, šťastní vo Vašom ďalšom živote. To Vám zo srdca praje Váš bývalý triedny učiteľ Mgr. Ľudovít Andor.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button