Školy

Projektové stretnutie Leonardo da Vinci VETPRO na SOŠ polytechnickej

poradna

V dňoch 8.2. -15.2.2014 sa na Strednej odbornej škole polytechnickej v Zlatých Moravciach uskutočnilo prvé projektové stretnutie v projekte Leonardo Da Vinci VETPRO s názvom: “How to create interest in engagement and learning of students in computer science and electronics and electricity trough practical work and cooperation between schools and industry“. Projekt je zameraný na zlepšenie spolupráce stredných škôl s firmami v regióne a plne zodpovedá súčasnému trendu v orientácii stredného odborného školstva v Slovenskej republike.

leonardo_vlajky

Projekt vznikol ako výsledok účasti na kontaktnom seminári v belgickom meste Blankenberge, ktorého sa zúčastnili v septembri v roku 2012 Ing. Ján Solčiansky, riaditeľ školy a Mgr. Dušan Turčan, učiteľ odb. predmetov a predkladateľ projektu. Na uvedenom seminári sme sa spoznali s partnermi z podobných škôl: v Belgicku je to škola Vrij Technisch Instituut v meste TIELT a druhým partnerom v projekte je nórska škola Upper secondary School v meste LIER.

V rámci projektu prebehol na našej škole pobyt 3 učiteľov z belgického Tieltu. Cieľom tohto pobytu bolo preniesť pozitívne príklady z problematiky výučby odborných predmetov na našej škole, spolupráce našej školy s regionálnymi zamestnávateľmi a chodu našej školy. 

Belgickí učitelia mali možnosť spoznať náš vzdelávací systém, vidieť ako prebieha výučba odborných predmetov ELEKRO na našej škole, aké metódy vyučovania sa u nás využívajú, spoznali zároveň vybavenie našej školy a mali možnosť diskutovať s našimi učiteľmi odborných predmetov o aspektoch každodennej práce učiteľa na Slovensku.

V rámci odbornej časti stáže pracovali belgickí učitelia v pracovných skupinách spolu s našimi učiteľmi a študentmi a postupne absolvovali pracovné moduly: Mikropočitače, AVR, FESTO a PLC, ARDUINO, Programovanie pre ANDROID, 3D modelovanie, programovanie CNC a Odborný výcvik s ukážkou Inteligentnej inštalácie či CNC frézky.

Belgickí učitelia možnosť absolvovali exkurzie do EMO Mochovce, TESGAL HOLZAPFEL vo Vrábľoch, KTL Zlaté Moravce, MESAM Vráble a SEMECS Vráble.

V rámci voľno-časových aktivít navštívili mestá  Nitra a Bratislava, ďalej neďaleké Topoľčianky ale aj Bešeňovú a vyskúšali si aj sneh v stredisku ParkSnow Donovaly.

Pri odchode naši partneri hodnotili pobyt ako úspešný a inšpiratívny, predovšetkým pre možnosť ďaľšej spolupráce našich škôl a hlavne zapojenia našich študentov do ďaľších projektov v novom programe Erasmus+.

V rámci tohto projektu budú nasledovať stretnutia v Belgicku (október 2014) a Nórsku (február 2015) kde vycestujú na podobné pobyty šiesti naši učitelia ELEKTRO. Projekt je plne financovaný z prostriedkov Európskej komisie.

V mene našich hostí by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí aktívne prispeli k bezproblémovému naplneniu programu pobytu.

Mgr. Dušan Turčan, SOŠ polytechnická Ul.SNP2 Zlaté Moravce


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button