Aktuality

Udelenie čestných občianstiev a pamätných plakiet

poradna

Dňa 24. januára 2014 boli počas slávnostného ceremoniálu odhalenia Pamätnej tabule židovským spoluobčanom udelené dva tituly Čestného občana mesta Zlaté Moravce a dve pamätné plakety.

Najvyššie ocenenie „Čestný občan mesta Zlaté Moravce“ za mimoriadne plodnú literárnu a básnickú činnosť, za dlhoročnú vedeckú prácu, za činnosť na vysokých akademických, spisovateľských a politických postoch, za úspešnú novinársku činnosť, za literárne ocenenia doma a v zahraničí, sa udelilo Prof. PhDr. Jozefovi Leikertovi, PhD., Litt. D.

Narodil sa v roku 1955 v Zlatých Moravciach a v súčasnosti žije v Bratislave. Po štúdiách na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave pracoval ako novinár vo viacerých redakciách, naposledy ako šéfredaktor Gama magazínu (v tom čase najrozsiahlejšieho časopisu v Československu). Dve funkčné obdobia bol predsedom najvyššieho spisovateľského zoskupenia na Slovensku – Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska. Obnovil Malú galériu Smeny, založil Malú galériu Pravdy, Galériu Salla Terena, Galériu na schodoch a Galériu Karola Kállaya, ktorú aj vedie.

V súčasnosti je predsedom Klubu spisovateľov literatúry faktu na Slovensku, predsedom Spoločnosti Jozefa Krónera, predsedom Klubu umelcov a historikov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Niekoľko rokov pracuje ako vedecký pracovník Historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Pracoval v Kancelárii prezidenta Slovenskej republiky, kde bol riaditeľom tlačového odboru a zároveň hovorcom prezidenta republiky. Neskôr bol osobným poradcom prezidenta. V súčasnosti je dekanom Fakulty Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Nebol a nie je členom žiadnej politickej strany, ani hnutia.

Píše poéziu a literatúru faktu. Je hlavným autorom kolektívnych monografií a je Čestným občanom mesta Tornaľa.

„Stáť tu, na tomto javisku a dostať takéto ocenenie je pre mňa naozaj zážitok, česť a záväzok. Dostal som veľmi veľa ocenení a nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, ale toto ocenenie má pre mňa naozaj iný význam… iný začiatok kruhu, alebo tzv. koniec kruhu. Napísal som 50 kníh a boli vydané v 15-tich krajinách. Na každej záložke alebo v doslove, je napísané moje meno, rok môjho narodenia a mesto, v ktorom som sa narodil, Zlaté Moravce. Svoje rodisko si nosíme všade so sebou, nech sme kdekoľvek na svete. Je mi ľúto, že tu dnes so mnou už nemôžu byť moji rodičia. Ale je tu moja sestra, ktorá vždy pri mne stála, ako aj celá moja rodina a ja verím, že budú rovnako pri mne stáť aj naďalej, ako moje rodné mesto Zlaté Moravce. Ďakujem,“ – úprimne poďakoval svojim blízkym profesor Leikert a zároveň prejavil svoju úctu mestu, v ktorom sa narodil, kde vyrástol, zažil prvé lásky, kde odpočívajú jeho milovaní rodičia a všetkých ubezpečil, že sa naspäť domov bude vždy vracať s láskou v srdci.

Čestné občianstvo mesta Zlaté Moravce pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o meste patrí aj Dr. Imrichovi Chlamtacovi za vedecké úspechy v oblasti informatiky a telekomunikácií na celosvetovej úrovni a výsledky ich zavádzania do praxe.

Imrich Chlamtac sa narodil v roku 1949 v Zlatých Moravciach. V roku 1979 získal titul Ph.D. In Computer Sciene (počítačová veda), ktorý získal na Univerzite v Minesote. Tituly B.Sci. A M.Sci. z matematiky s najvyšším vyznamenaním získal na Univerzite v Tel Avive (1977).

V súčasnosti je prezidentom Create – Net, prezidentom European Alliance of Innovation (Európska aliancia pre inováciu) a predsedajúci profesor University v Trento.

Univerzita Minesota o ňom píše: „profesor Chlamtac patrí do triedy absolventov, ktorých kariéra vzlietla dramatickým spôsobom, jeho tvorivé výsledky majú významný vplyv na akademickú a obchodnú oblasť na celosvetovej úrovni.“

Dr. Viktor Bahl, profesorov bývalý konzultant doktorantského štúdia Univerzity v Massachusetts – Amherst, hlavný a zakladajúci manažér Skupiny pre výskum sietí v spoločnosti Microsoft, charakterizoval Chlamtaca nasledovne: „Imrich je exemplárnym príkladom akademického podnikateľstva. Je energický a charizmatický vodca, ktorý vytvoril také príležitosti pre mladých výskumníkov, ako žiaden iný vedec, o ktorom viem.“

Jeho vynález konceptu svetelnej cesty sa stal základným mechanizmom smerovania vlnovej dĺžky, čo je základnom dnešných optických WDM sietí. Na základe svojich vedeckých úspechov bol Dr. Chlamtac v roku 1993 zvolený spoločníkom asociácie IEEE za jeho prácu na protokoloch prístupu ad hoc.

Bol prvý, kto zaviedol základné koncepty multishop networking, objasňujúc problematiku medzikanálových konfliktov, skrytých problémov na termináloch, smerovania a vysielania. V roku 1997 sa stal členom združenia Association for Computing Machinery (ACM) pre zavedenie konceptu lighpaths, svetelné, resp. optické cesty. Ako jeden z najmladších vedcov sa stal členom súbežne dvoch najprestížnejších spoločností. V roku 1994 získal USA Fulbright Scholarship. Získal ocenenia ACM Award za mimoriadne príspevky v oblasti výskumu mobility (r. 2011), IEEE Award za mimoriadny technický prínos v bezdrôtovej osobnej komunikácii, niekoľkonásobné ocenenia ACM a SPIE. Ako víťaz Nových talentov ceny Simulations Award spoločnosti Society of Computer Simulation za sieťové koncepty, sa stal najmladším vedcom, ktorý toto ocenenie získal. Vyučoval celosvetovo ako významný lektor IEEE (1993 a 2000 – 2001).

Je čestným Profesorom University of Trento, Tel Aviv University, Pekingskej univerzity v Budapešti. Publikoval vyše 400 odborných prác.

Dr. Chlamtac, patrí vďaka svojim vedeckým a praktickým úspechom na poli informatiky a telekomunikácií na celosvetovej úrovni medzi najvýznamnejších rodákov zo Zlatých Moraviec.

„Hoci som vítaný s otvorenou náručou vo viacerých krajinách na celom svete, môj začiatok bol vždy tu. Môj život bol usmernený vďaka tým ľuďom, ktorí mi ukázali, aké možnosti človek má. Preto by som chcel poďakovať nielen môjmu prastarému otcovi, ale aj dvom zvláštnym učiteľom, doktorovi Pinterovi a doktorovi Bittnerovi. Bez nich by som hádam nevidel svet tými očami, akými som ho videl. Pomohli mi dostať sa tam, kde som dnes. Ďakujem,“ zaznelo srdečné poďakovanie z úst významného a váženého človeka v celom svete, Imricha Chlamtaca.

Pamätné plakety udelilo Mesto Zlaté Moravce za zachovávanie židovských náboženských tradícií v meste Zlaté Moravce Alici Agátovej a za literárnu činnosť a zdokumentovanie osudov židovskej komunity Kláre Chlamtačovej.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button