AktualityŠkoly

Nové osvetlenie v Slniečku

poradna

 Vďaka grantu Nadačného fondu Živá energia vymenilo Mesto Zlaté Moravce v Materskej škôlke na Kalinčiakovej ulici časť pôvodného externého osvetlenia za solárne lampy (fotovoltalické lampy s vlastným akumulátorom) a zároveň zaviedlo do osnov škôlky vyučovanie o šetrení a využívaní alternatívnych zdrojoch energií. Dalo si za záväzok, že bude viesť deti k úspore energií od najnižšieho veku a zoznamovať ich s možnosťami energetickej efektívnosti.

Západoslovenská energetika (ZSE) v spolupráci s Nadáciou Ekopolis pomáhajú už piaty rok realizovať projekty investičného alebo neinvestičného charakteru prostredníctvom Nadačného fondu Živá energia. Grant bol Mestu Zlaté Moravce poskytnutý vo výške 5 765 €, celý projekt bol dofinancovaný spoluúčasťou Mesta = 343 € a dodanie svietidiel realizovala spoločnosť SOLARPROJEKT, s.r.o., Snina.

Dňa 24. februára 2014 bolo uvedených do prevádzky v Materskej škole na Kalinčiakovej ulici 5 ks solárnych pouličných svietidiel, typ JR 550 X CE, IP 65, ktorých súčasťou je solárny panel, batérie, ovládač, stmievač, LED lampa. Všetky prvky sú umiestnené na ukotvených stĺpoch vysokých 4,2 m.

Ľ. Rosinská

ziva_energia_zse_ekopolis_loga

Hráme sa so slnečnou energiou

Deti a zamestnanci v materskej škole „Slniečko“ sa potešili novým pouličným solárnym svietidlám, ktoré škola získala z projektu vypracovaného a zrealizovaného Oddelením projektov a propagácie Mesta Zlaté Moravce.

Aby aj deti z materskej školy pochopili využitie slnečnej energie, pripravili sme si s pani učiteľkou Mgr. Janou Debnárovou výchovno- vzdelávacie pásmo. Predškoláci sa dozvedeli, že zo slniečka sa môže využívať nielen teplo, ale aj svetlo, na akom princípe pracujú solárne svietidlá a kde všade sa dá využiť „slniečková energia“. Pomocou prezentácie si zopakovali, ako sa má chrániť detský organizmus pred pôsobením slnečných lúčov. Najviac sa im z prezentácie páčili ukážky o solárnych hračkách.

Okrem detí sa tohto milého podujatia zúčastnil aj primátor mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc., ktorý si s deťmi aj zatancoval na „slniečkovú pesničku“. Deti boli za svoje odpovede počas besedy obdarované nielen sladkosťami a balónmi, ale aj potleskom ostatných prítomných zástupcov Mesta, vedúceho Oddelenia projektov a propagácie Ing. Miroslava Košúta a pracovníčiek Referátu škôl a školských zariadení a Školského úradu Mgr. Kataríny Nociarovej a Mgr. Jany Huňadyovej.

Riaditeľka materskej školy Eva Kutišová touto cestou ďakuje primátorovi Ing. Petrovi Lednárovi, CSc., ktorý podporil realizáciu projektu a zvýšil tým bezpečnosť škôlky hlavne v noci, Ing. Miroslavovi Košútovi, ktorý projekt vypracoval a dodávateľovi solárnych pouličných svietidiel, spoločnosti SOLARPROJEKT, s.r.o, SNINA. Jej veľká vďaka patrí aj zamestnancom Technických služieb, hlavne elektrikárovi Jankovi Benčekovi a zamestnancovi materskej školy pánovi Jozefovi Šidlovskému.

Ing. Vaškovičová – technik BOZP a PO MsÚ Mesta Zlaté Moravce

Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadačného fondu Živá energia pri Nadácii Ekopolis, ktorého partnerom je ZSE Energia a.s.



obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button