AktualityKino TekovŠkoly

Dni ochrany prírody v Zlatých Moravciach

poradna

(Ponitrianske múzeum, Turistická informačná kancelária, MSKŠ v Zlatých Moravciach, CHKO Ponitrie – Štátna ochrana prírody v Nitre)

Deň Zeme si pripomíname už 45 rokov a pripadá na 22. apríl. Pri tejto príležitosti sa v našom meste usporiadalo viacero aktivít, ktoré boli zamerané na dôležitosť ochrany prírody. Konkrétne 22. marca sme si pripomenuli Svetový deň vody, tá bola aj hlavnou témou výtvarnej súťaže Ekoplagát „Voda základ života“, do ktorej sa zapojili študenti z piatich škôl. Práce sú vystavené vo vestibule MSKŠ do 9. mája. Ďalším dňom, kedy si pripomíname prírodu je 1. apríl, ktorý je Medzinárodným dňom vtáctva.

Dni ochrany prírody 2014V dňoch 24. a 25. apríla sa v kine Tekov pre žiakov zlatomoraveckých základných a stredných škôl premietli ekofilmy z Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie – Tribeč a Vtáčnik. Pred samotným spustením filmov privítal vo štvrtok v kinosále koordinátor jednotlivých aktivít poslanec MsZ Ľudovít Chládek primátora Petra Lednára a zástupcu, už dlhoročného organizátora dní ochrany prírody a hlavne festivalu ekologických filmov, strážcu prírody Viktora Mlyneka z Chránenej krajinnej oblasti. Pán Chládek sa k žiakom prihovoril slovami: „Vy ste budúcnosťou našej krajiny, nášho Slovenska, nášho mesta. Budeme apelovať na vás takýmito podujatiami, aby ste nezabudli, že to vaše najbližšie okolie je veľmi dôležité a starajte sa, aby ste vy nespôsobovali ujmy našej prírode a nášmu životnému prostrediu.“ Primátor Peter Lednár pokračoval a prehovoril k žiakom s výzvou, aby sa Zlaté Moravce nestali takým mestom, ktoré by bolo tŕňom v očiach našej prírody. Nemali by sme sa cítiť ako páni prírody, ale ako jej hostia a tak k nej treba aj pristupovať. Viktor Mlynek zasa upozornil, že Deň Zeme sa nemá vyzdvihovať len 22. apríla, ale z neho plynúce poslanie a ciele treba napĺňať každý deň. Dokumenty o chránenom území Tribeč a Vtáčnik boli spravené tak, aby všetci videli a boli vtiahnutí do tajov danej prírody a fauny, ktorá v nej prebýva. Apeloval na to, aby  sme si všetci uvedomili, že sme tu aj pre budúce generácie, ale sami sebe si kopeme hrob v prípade, ak sa budeme k prírode správať macošsky, ako sa k nej správame doposiaľ. V piatok 25. apríla sa úvodného otvorenia premietania zúčastnil primátor Peter Lednár a riaditeľ Záhradníckych služieb Marián Tomajko, ktorý tiež kládol dôraz na ochranu nášho životného prostredia. V tento deň dokonca vyzbierala skupina študentov z GJK – VI.D triedy v ranných hodinách pod vedením profesorky Mgr. Jozefíny Kováčovej v katastri Zlatých Moraviec v časovom úseku jeden a pol hodiny približne sto vriec odpadkov. Súčasťou týchto „ochranárskych“ dní bolo aj vysadenie 35 stromčekov (ihličnany, lipy) v areáli ZŠ na Robotníckej ulici.

V rámci vyhodnotenia výtvarnej súťaže boli trom najlepším (uvedené bez poradia), vrátane skupín z každej školy odovzdané diplomy a ceny.

Menovite sú to:

Gymnázium Janka Kráľa: Ester Barteková, Adriana Chrenová, Vanessa Kičková, Hana Krausová, Roman Križan, Laura Kozolková, Alexandra Chrenová, ZŠ Robotnícka: Silvia Kordošová a Alžbeta Pustajovská, ZŠ Mojmírova: Jessika Tonková, Izabela Novosadová, 2.B trieda, Hana Šegedová, ZŠ Pribinova: Michal Bernát, Dominika Vančíková, Sofia Stolárová, Spojená škola: Samko Stolár, Mário Rafael a Dianka Kotlárová

„Príroda je oproti nám vo výhode, môže existovať bez nás, ale my bez nej nie.“

Záverečný citát hovorí sám za seba a určite vstúpi do povedomia širokej verejnosti, ktorá svojim konaním i prístupom prispeje k čistejšej, krajšej prírode a k nášmu „zlatému“ krásnemu okoliu.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button