AktualityPre deti

Detská autoškola

poradna

Rozvoj dopravy a rast intenzity cestnej premávky prináša so sebou aj negatívne dôsledky. Tieto faktory sa okrem iného odrážajú na náraste dopravných nehôd s účasťou detí. Z dôvodu eliminácie dopravnej nehodovosti Mesto Zlaté Moravce s podporou spoločnosti Granvia a.s. v spolupráci so Slovenským Červeným krížom organizuje preventívny projekt „Detská autoškola 2014“ zameraný na dopravnú výchovu detí.

Projektu sa zúčastňujú žiaci 4. ročníka základných škôl v Zlatých Moravciach. Cieľová skupina žiakov bola vybraná z dôvodu, že deti staršie ako 10 rokov sa môžu zúčastňovať cestnej premávky samostatne a najväčšie riziko dopravnej nehody hrozí na frekventovaných komunikáciách okresného mesta. Príprava projektu, pod ktorý sa podpísal referent dopravy Oddelenia investičnej výstavby a hospodárskej činnosti MsÚ Emil Hudák, prebehla s podporou primátora Ing. Petra Lednára, CSc. a bolo do neho zapojených celkovo 150 žiakov základných škôl, ktorých zriaďovateľom je Mesto Zlaté Moravce.

Dopravná výchova detí, jej praktická časť, prebieha v priestoroch dopravného ihriska na Ul. 1. mája v Zlatých Moravciach v spolupráci s Mestskou políciou. Jej teoretická časť prebieha s lektorom Ing. Andrejom Sitkeyom a tento vyučovací proces sa uskutočňuje v špeciálnej učebni Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach. Preventívny projekt „Detská autoškola“ je realizovaný v dvoch častiach po 2 hodinách v celkovej dĺžke 4 vyučovacích hodín. Pri prvej návšteve dopravného ihriska v rámci teoretickej časti sú žiaci oboznámení so základnými pravidlami cestnej premávky, ktoré sú dôležité pre chodcov a cyklistov a členovia Slovenského červeného kríža vysvetľujú deťom zásady poskytovania prvej pomoci. Následne si získané poznatky, ktoré si žiaci prakticky overia na dopravnom ihrisku. V rámci druhej návštevy dopravného ihriska žiaci absolvujú test z pravidiel cestnej premávky, na bicykli jazdu zručnosti a jazdu na dopravnom ihrisku. Jednotlivé časti sú hodnotené a na záver žiaci dostávajú osvedčenie o absolvovaní projektu.

Hlavné ciele projektu:

  • • osvojiť si zásady bezpečného správania sa v cestnej premávke podľa všeobecne záväzných právnych predpisov, ako chodec, cyklista
  • • zvládnuť techniku chôdze a jazdy na bicykli
  • • aplikovať získané poznatky v cestnej premávke v praktickom živote
  • • osvojiť si zásady a zručnosti súvisiace s poskytovaním prvej pomoci zranenej osobe pri dopravnej nehode

informácie poskytol Emil Hudák

Ľ. Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button