Aktuality

PRIESTOR NA VAŠU PRÍLEŽITOSŤ

poradna

ilustrak

Už viac ako dva roky sa s pomocou Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia, primátora Ing. Petra Lednára, CSc. a poslancom mestského zastupiteľstva, vykonáva v meste Zlaté Moravce program na podporu a starostlivosť o sociálne znevýhodnené, vylúčené a marginalizované rodiny a jednotlivcov pod názvom ,,Terénna sociálna práca v Zlatých Moravciach“. Cieľom tohto projektu je postupné zlepšovanie životnej situácie sociálne slabších rodín a integrácia marginalizovaných skupín obyvateľov do majoritnej spoločnosti.

V našom meste je veľa ľudí odkázaných na pomoc pri riešení rôznych životných situácií a problémov, do ktorých sa dostali či už pre svoj vek, stratu zamestnania, chorobu, sociálnu neprispôsobivoť, alebo vplyvom iných okolností, ktoré im do života vstúpili, len nevedia alebo sa boja o pomoc požiadať, preto sme sa rozhodli aj prostredníctvom tohto článku prezentovať terénnu sociálnu prácu, ktorá sa v Zlatých Moravciach vykonáva.

Podstatou terénnej sociálnej práce a jednou zo základných činností je komunikácia s klientom v jeho prirodzenom prostredí, priamo v teréne, s cieľom zlepšiť celkovú situáciu klienta a jeho rodiny. Preventívne pôsobiť na rizikové faktory a ohrozené skupiny obyvateľov, a tým predchádzať vzniku akútnych krízových situácií. V neposlednom rade výkon sociálneho poradenstva, ktorého základom je poskytnutie potrebných informácií a hľadanie efektívnych riešení. Praktická pomoc pri písaní rôznych úradných a jednoduchých právnych formalít. Aktívna spolupráca s viacerými inštitúciami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou našej práce.

Terénna sociálna práca so sídlom na Slnečnej ulici č.2 v Zlatých Moravciach už na toto leto plánuje mnoho programov pre deti i rodičov.

Voľný čas detí zo znevýhodnených skupín“, ktorý bude vypĺňať voľné chvíle mládeže rôznymi aktivitami. Deti si tak budú môcť užiť napríklad spoločenské hry, výtvarné práce a aktivity na rozvoj osobnosti.

Práca hrou – Deti a rodičia“. Tento program sa bude predovšetkým zameriavať na komunikáciu a spoločné aktivity detí a rodičov. Naplánované sú aktivity, do ktorých budú zapojení aj samotní rodičia.

V zdravom tele, zdravý duch. Týmto príslovím sme sa riadili pri plánovaní akcie „Športový deň detí“ kde si budú deti rozvíjať svoju súťaživosť, disciplínu, vzťah k športu a k pohybu.

Naplánované sú aj vzdelávacie a informatívne prednášky na základných školách v spolupráci s odborníkmi v aktuálnej téme. Taktiež sa pracovníci projektu odhodlali kontaktovať možných sponzorov na finančnú podporu programu, vďaka ktorým sa budú môcť uskutočňovať rôzne udalosti pre deti a mládež a tak ich mobilizovať a začleniť do spoločnosti.

Za zmienku určite stojí aj verejná zbierka šatstva, obuvi a vecí potrebných na zlepšenie životnej úrovne a predovšetkým pre pomoc takýmto občanom. Zbierka sa začala začiatkom júna a je naplánovaná na dlhšiu dobu. Občania tak budú môcť priniesť do komunitného centra na Slnečnej ulici veci, ktoré by už možno nevyužili, ale druhým by mohli určite pomôcť. Takto darované veci sa budú triediť a prideľovať ľudom, ktorí to reálne potrebujú.

Sme ochotní pomôcť každému, kto pomoc potrebuje a hľadá riešenia svojich problémov a zároveň uvítame akúkoľvek pomoc a účasť občanov Zlatých Moraviec na projekte a programoch naplánovaných na najbližšie obdobie.

Bc. Zuzana Blaháková


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button