AktualityHistóriaPodujatia

Prednáška o SNP

poradna

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s múzeom na Zlatne zorganizovalo stretnutie s bývalým starostom obce Zlatno Štefanom Doskočom. Na pôde múzea ho privítala pani Viera Tomová spolu so žiakmi ZŠ Pribinova. Toto stretnutie sa konalo 10. septembra 2014 pri príležitosti 70. výročia SNP. Súčasťou stretnutia bola prednáška spojená s besedou o význame Slovenského národného povstania a protifašistickom odboji v horách Tribeča.

Pán Doskoč v úvode prednášky pripomenul, že na túto dejinnú udalosť v histórii nášho národa, ktorá nám priniesla slobodu a život v mieri, by sme nemali zabúdať. Podhorská obec Zlatno sa počas druhej svetovej vojny stala dejiskom SNP protifašistickým odbojom a svojou masovou účasťou získala čestný názov – partizánska obec. V horách Tribeča sa počas SNP ukrývalo vyše tisíc partizánov rôznych národností z oddielov Nitrianskej partizánskej brigády. Prvý výsadok partizánskej skupiny v horách Tribeča sa uskutočnil 30. septembra 1944. Vojenské oddiely Národný pomstiteľ, Plameň, Zarubežnyj a Medzinárodný oddiel vytvorili na Zlatne nedobytnú partizánsku pevnosť. Do histórie vojnových udalostí sa navždy zapísal 22. december 1944, kedy Zlatno postihla tragická udalosť. V obci havarovali dve sovietske bombardovacie lietadlá Lisunov zasiahnuté silnou nemeckou protileteckou obranou po nálete na kolóniu nemeckých tankov v Chynoranoch na hornom  Ponitrí. Jedno z lietadiel naložené muníciou, potravinami a liekmi, ktoré štartovali v Ukrajine, začalo horieť nad obývanou časťou obce a uvoľnené bomby explodovali. Obe lietadlá havarovali neďaleko Zlatna. Letecké nešťastie si vyžiadalo 11 ľudských životov, z toho päť detí a rovnaký počet príslušníkov sovietskej armády. Haváriu lietadiel prežil iba jeden vojak radista Nikolaj Meťolkin. Počas povstania v oblasti Javorového vrchu havarovalo aj angloamerické lietadlo vybavené výkonným dvojhlavňovým guľometom, ktoré štartovalo v Taliansku a úspešne zasiahlo do bojových operácií pri Skýcove. Všetky tieto udalosti z obdobia SNP pripomína zbierka rôznych pozostatkov z havarovaných lietadiel, zbraní a munície uložená v múzeu na Zlatne, ako aj dva vojnové pomníky. Pamätníky, ku ktorým prechovávame pietnu spomienku za dnešnú slobodu a pokojný život v mieri. Jeden z nich sa nachádza pred obecným úradom a druhý na Dvanástej table. Na počesť SNP bol v roku 1988 založený Náučný partizánsky chodník po stopách partizánskych oddielov zo Zlatna na Skýcov. Pamiatku obetiam Slovenského národného povstania si do Tribečskeho pohoria príde každý rok uctiť množstvo predstaviteľov nášho politického, kultúrneho života, turisti a občania pietnym spomienkovým pochodom.

Besedu so žiakmi pán Doskoč obohatil malou ukážkou vojnovej techniky a zbraní z  múzea SNP na Zlatne, ktorého je zakladateľom. Dokumenty, fotografie, fotokópie a iné exponáty prinášajú svedectvo o pomoci občanov partizánom počas povstania. Na záver kultúrneho podujatia sa žiakom predstavil malou ukážkou svojho drevorezbárskeho umenia, ku ktorým patrí aj maketa bombardéru Lisunov, samopal Kalašnikov a ďalšie ľudové výrobky z dreva.

  Anton Kaiser


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button