AktualityPre deti

Spestrenie prázdninových chvíľ detí zo znevýhodnených skupín

poradna

Projekt terénnej sociálnej práce v Zlatých Moravciach poskytuje odbornú pomoc všetkým obyvateľom, ktorí sa ocitnú v nepriaznivej sociálnej situácií. Medzi naše činnosti patria aj aktivity s deťmi a dospelými. Počas letných prázdnin sme v spolupráci s inštitúciami mesta Zlaté Moravce zorganizovali viacero programov pre deti i rodičov. V tomto článku chceme priblížiť niektoré z mnohých aktivít, ktoré sme zrealizovali počas letného obdobia.

Dňa 9.7.2014 sme uskutočnili podujatie pod názvom „Voľný čas detí zo znevýhodnených skupín“, ktoré vyplnilo ich voľný čas. Deti si tak mohli užiť napríklad spoločenské hry, výtvarné práce a aktivity na rozvoj osobnosti. Zúčastnilo sa okolo 30 detí a nechýbali ani rodičia, ktorí sa zapájali do hier, čo nás milo potešilo. Ako odmenu za peknú spoluprácu pri hrách sme deťom darovali plyšové hračky, ktoré sme dostali od občanov Zlatých Moraviec do zbierky, za čo im srdečne ďakujeme.

Ďalšiu aktivitu, ktorú sme uskutočnili dňa 17. júla 2014 bola prednáška o hygiene v prirodzenom prostredí rómskej komunity v Chyzerovciach s názvom „Hygiena a jej dôležitosť “. Na tejto prednáške sa deti i rodičia mohli dozvedieť o zásadách čistých rúk, čistenia zubov, osobnej hygieny a o dôležitosti hygieny prostredia, v ktorom žijú. Prednáška sa niesla v priateľskej atmosfére s účasťou 50 obyvateľov rómskej komunity.

www.zlatemoravce.info

Mesiac júl sme zakončili programom ,, Práca hrou “, ktorý sa uskutočnil 29. júla 2014. Deti si za pomoci rodičov vytvárali vlastnoručne výrobky, a učili sa novým zručnostiam, ktoré sa im môžu zísť do budúcnosti. Tento deň nebol len zdrojom zábavy, ale aj prostriedkom učenia a formovania zručností.

Dňa 13. augusta 2014 sa uskutočnil ,,Športový deň detí ,, v priestoroch komunitného centra na Slnečnej 2. Avšak pre nepriaznivé počasie v dopoludňajších hodinách sa plánovaný program uskutočnil v interiéry komunitného centra. Popoludní sme spolu s deťmi hrali loptové hry. Zúčastnilo sa 15 detí, ktoré medzi sebou súťažili v športových i vedomostných disciplínach. Hlavným motívom tohto dňa bolo rozvíjať u detí súťaživosť, disciplínu, vzťah k športu a pohybu.

,,Dôležitosť školskej dochádzky“ – prednáška zameraná na dôležitosť vzdelávania a slušného správania, ktorou sme uzavreli letné prázdniny sa uskutočnila dňa 28. augusta 2014. Nechýbala prednáška mestskej polície o záškoláctve, bezpečnosti na cestách  a mnohé iné témy. Celý program sa niesol v príjemnej atmosfére s účasťou 30 detí a rodičov. Na záver deti zatancovali hosťom tanec, ktorý si pripravovali na túto príležitosť ako vďaku za príjemné prežite letných prázdnin. Túto udalosť podporili aj hostia svojou účasťou, primátor mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc., mestská polícia spolu s náčelníkom PhDr. Mariánom Takáčom a za oddelenie projektov Mgr. Miroslava Kováčová. Hostia deťom popriali veľa úspechov v novom školskom roku a zdôraznili, aké dôležité je vzdelávať sa pre ich ďalší život.

Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na spríjemnení letných prázdnin detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Poďakovanie patrí aj Fondu Citibank Europe plc. založeného v Komunitnej nadácii Bratislava, ktorý poskytol grant, prostredníctvom ktorého sme uskutočnili niektoré z našich aktivít.

Projekt terénnej sociálnej práce sa realizuje s podporou:

loga           

Pracovníčky Komunitného centra v Zlatých Moravciach


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button