AktualityŠkoly

Burza informácií prostredníctvom Úradu práce

poradna

Dňa 10. decembra 2014 sa v priestoroch sobášnej sály a bývalej knižnici Mestského strediska kultúry a športu konala prezentácia dvanástich stredných škôl zo širokého okolia Zlatých Moraviec.

Organizátorom tejto jedinečnej akcie, ktorej účelom bolo pomôcť žiakom ôsmych a deviatich ročníkov sa ľahšie rozhodnúť v pokračovaní štúdia po ukončení základnej školy, bol Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

V mene riaditeľa UPSVR Mgr. Stanislava Ivaničku prezentovala toto zaujímavé podujatie vedúca Úradu práce v Zlatých Moravciach Denisa Uhrinová, ktorá dohliadala na celkový jeho priebeh. V zastúpení organizátora sa zároveň po celý čas prihovárala všetkým prítomným žiakom, ako aj zástupcom jednotlivých škôl, ktorí prijali pozvanie na tohtoročnú burzu informácií o učebných a študijných odboroch.

Prítomné boli štyri školy zo Zlatých Moraviec – Stredná odborná škola technická http://www.sostzm.edu.sk/, Stredná odborná škola polytechnická http://www.soszm.sk/, Obchodná akadémia http://oazm.edupage.org/ a Stredná odborná škola obchodu a služieb https://doszm.edupage.org/. Tri školy boli z Nitry – Stredná zdravotnícka škola http://www.szsnitra.sk/, Stredná odborná škola veterinárna http://www.sosvetnr.sk/main/titulka.html a Odborné učilište internátne, Mojmírovce http://ouimojmirovce.edupage.org/. Z Levíc sa predstavila Stredná umelecká škola Ladislava Bielika http://www.suslbielika.edu.sk/sj-historia.html, z Kremnice – Súkromná škola úžitkového výtvarníctva http://www.suv.sk/ a z Banskej Štiavnice prišli zástupcovia zo Strednej priemyselnej školy Samuela Mikovíniho http://www.mikovini.sk/ a Strednej odbornej školy služieb a lesníctva http://www.sosbs.sk/.

Všetky školy spájala precíznosť v ukážkach tvorivých prác, úspechy študentov z ich radov v rôznych súťažiach a príklady v uplatnení sa po jej absolvovaní a zaradení sa do bežného pracovného života.

Úrad práce organizuje rôzne aktivity so žiakmi základných škôl v rámci preventívneho poradenstva a voľby povolania. Venuje zvýšenú pozornosť snahe zosúladiť ponuky a dopyt na trhu práce. Hlavnou príčinou nesúladu medzi ponukou a dopytom je skutočnosť, že si žiaci vyberajú odbory bez ohľadu na potreby regionálneho aj celoslovenského trhu práce.

Aby sa mladí ľudia mohli čo najlepšie rozhodnúť, Úrad práce sociálnych vecí a rodiny im prostredníctvom burzy poskytne množstvo zaujímavých informácií o regionálnom trhu práce, najžiadanejších profesiách v regióne, najväčších zamestnávateľoch v okrese Zlaté Moravce, voľných pracovných miestach, úspešnosti umiestňovania absolventov stredných a vysokých škôl na trhu práce, možnosti hľadania zamestnania v krajinách EÚ, pomoci úradu práce pri výbere povolania a rôzne iné informácie, napomáhajúce správnej voľbe povolania. Toto všetko má pre žiakov nezanedbateľný význam, pretože už pri výbere študijného, či učebného odboru treba brať do úvahy možnosti trhu práce a reálnu šancu zamestnať sa po absolvovaní strednej školy.

V našom regióne má dlhodobú tradíciu strojársky priemysel, ktorý by mal mať najväčšie zastúpenie pri výbere povolania. Remeselné profesie zostávajú v ústraní záujmu mladých ľudí napriek tomu, že sú veľmi žiadané. Ekonomické odbory majú uplatnenie v manažmente firiem, tomu by mal zodpovedať ich podiel pri výbere profesie. Primerané zastúpenie by mali mať odbory z oblasti služieb a to v závislosti od požiadaviek trhu práce.

Reagovať na potreby pracovného trhu a vybrať si odbor, po ktorom je dostatočný dopyt znamená optimistickú budúcnosť. Málokto dnes túži ocitnúť sa v role nezamestnaného.

Ľubomíra Rosinská

Informácie poskytla Mgr. Denisa Uhrinová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button