AktualityKultúra

Spisovateľky z Nitry otvorili dvere k zákulisiu svojej tvorby

poradna

Na besede so spisovateľkami z Nitry prítomných v priestoroch Mestskej knižnice srdečne privítala vedúca knižnice Anna Šútorová. Príjemné popoludnie v stredu 10. decembra sme tak strávili v prítomnosti Evy Avy Šrankovej, Zuzany Šedej a Jany Chmelovej.

Eva Ava Šranková

02Po dlhšej dobe opäť zavítala do Zlatých Moraviec, aby prezentovala svoju tvorbu. Venuje sa písaniu historického žánru, konkrétne historicko-ľúbostnému. Ako sama povedala, zameriava sa na históriu stredoveku a vo svojich knihách spracováva tému lásky. Jej knihy sú venované hlavne žene. Ona sama si myslí, že práve v stredoveku bola žena pokladaná za niečo nedostatočné, ale málo ľudí má možnosť poznať, že to celkom tak nebolo. Napriek tomu, že osud ženy bol v týchto dobách predurčený už pri narodení, sú v histórii známe ženy, ktoré boli veľmi silnými postavami a osobnosťami, čím sa zapísali do dejín. Tiež sa venuje témam, ako sú vojny, lekárstvo, spracováva aj nie veľmi príjemnú tému postavenia židov v spoločnosti. Základnou a nosnou témou jej tvorby je však už spomínaná láska, nie však len v podobe, v akej ju máme možnosť všetci poznať, ale aj jej opačnú stránku, takú lásku neláskavú. Fascinuje ju história, ktorá je zároveň jej relaxom a tvrdí, že láska hýbe naším životom, s čím sa veľa ľudí stotožňuje. Už čoskoro, teda na jar budúceho roka bude vydaná nová kniha, takže sa určite máme na čo tešiť. Už teraz má rozpísanú ďalšiu, o ktorej nám prezradila, že to bude príbeh zo Slovenska, konkrétne zo začiatku 16. storočia.

Tvorba:

IZABELA Láskou spútaní, Čas nevinnosti, IZABELA II V tieni Notre – Dame, Hriechy mocných

Zuzana Šedá

Zuzanou Šedou

Vyštudovala históriu, slovenský jazyk a literatúru. Jej kabelková knižka Úteky – román zo súčasnosti oslovuje nielen štýlom písania, ale aj samotnými peripetiami, ktorými prechádza hlavná hrdinka Tereza, študentka vysokej školy. Tento príbeh nie je skutočný, ale vznikol v jej fantázii. Zuzana Šedá začala intenzívnejšie písať pred štyrmi rokmi, keď bola na materskej dovolenke so svojou druhou dcérou. Začínala poviedkami, ktoré uverejňovala na literárnom portáli Mám Talent, kde sa, podľa nej, stretli s dobrým ohlasom. Na tomto portáli začala týždenne po kapitolách uverejňovať aj svoj román. Keď bol uverejnený takmer celý, prišla z vydavateľstva skvelá správa o tom, že jej ho vydajú. Vo vydavateľstve má už svoj druhý román a na treťom práve pracuje.

Tvorba:

Úteky

Jana Chmelová

Janou Chmelovou

Lásku ku knihám si vypestovala už v rannom detstve. Jej rodičia boli učitelia a okrem toho viedli knižnicu, ktorej bola pravidelnou návštevníčkou. Už vtedy si hovorila, že by rada napísala príbehy, ktoré jej vírili a kolovali v hlave. Jej prvé začiatky s písaním sa spájajú s 11. – 12. rokom jej veku. Vtedy napísala scenár k rozprávke pre spolužiakov. Hru, v ktorej sama hrala, odohrali pred Vianocami a mala úspech. Na strednej škole  pokračovala písaním poviedok a textami k piesňam. Písaniu sa úplne poddala po dovŕšení 40-tky, písala pre svoje vlastné potešenie vždy po návrate z práce. Ako sama o sebe povedala, je prístupná výzvam, odhodlala sa a po dvoch mesiacoch od napísania svojej prvej knihy (Vždy sa vráť) poslať ju vydavateľstvám. Do troch dní od odovzdania rukopisu sa jej jedno vydavateľstvo ozvalo a kniha zakrátko uzrela svetlo sveta. Malo to naozaj rýchly spád, umiestnila sa na treťom mieste v rebríčku predvianočného predaja. Niečo po vyše roku preložili knihu do českého jazyka. Spolu zatiaľ vydala štyri knihy a aktuálne má rozrobenú ďalšiu. Písanie ju napĺňa radosťou, uniká pri ňom z bežného života a stereotypov, vďaka nemu žije dva životy, ten reálny a virtuálny, v ktorom žije svojimi postavami, našťastie sa však neprelínajú.

Tvorba:

Vždy sa vráť; Láska, hriechy a nádeje; Sviňa život a Premárnený čas

Po tom, čo každá spisovateľka predstavila nielen seba, ale aj svoju tvorbu, prišli na rad otázky prítomných. Zvedavosť bola naozaj veľká a tak sme sa dozvedeli zo života týchto výborných spisovateliek a ich postáv naozaj veľa. Nechýbala dobre padnúca dávka smiechu, ktorú dotváralo príjemné prostredie a atmosféra. Na záver spisovateľkám za návštevu, a aj skvelý a otvorený prístup, za všetkých poďakovala Anna Šútorová, ktorá im odovzdala kvety a malý darček. Poďakovanie však patrí všetkým, ktorí sa na tomto príjemnom popoludní akokoľvek podieľali. Ja napíšem snáď za všetkých prítomných, že už teraz sa tešíme na vaše novo vydané knihy, v ktorých zanechávate jedinečnú stopu samých seba, ako aj vašej fantázie, vďaka ktorej tak radi ulietavame mimo reality bežných dní a od svojich vlastných ťažkostí.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button